News

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ναυτιλία: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα

Πλοία συνολικής χωρητικότητας πάνω από 170 εκατ. τόνους διαχειρίζονται Ελληνες και ακολουθούν οι Ιάπωνες με στόλο 147,5 εκατ. τόνων

Πέντε ναυτιλιακά κράτη κρατούν στα χέρια τους το 53,3% της παγκόσμιας ναυτιλίας σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τις ναυτιλιακές μεταφορές.

Οι πέντε «υπερδυνάμεις» είναι η Ελλάδα με πλοία συνολικής χωρητικότητας άνω των 170 εκατ. τόνων, ακολουθεί η Ιαπωνία με στόλο 147,5 εκατ. τόνων, στην τρίτη θέση η Γερμανία με 85 εκατ. τόνους, στην τέταρτη θέση η Κίνα με 70,4 εκατ. τόνους και στην πέμπτη θέση η Νορβηγία με 48,7 εκατ. τόνους.

35 κράτη
Το 95,33% της παγκόσμιας ναυτιλίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο τριάντα πέντε κρατών με εθνικούς στόλους, ενώ το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95,17%. Όπως σημειώνει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, το ποσοστό του 95,33% στα χέρια των 35 ναυτιλιακών κρατών αποτελεί ρεκόρ από το 1989 οπότε άρχισαν να συλλέγονται στατιστικά στοιχεία από τον διεθνή οργανισμό σχετικά με τις ναυτιλιακές μεταφορές.

Το 29% του υπό ελληνική διαχείριση στόλου φέρει ελληνική σημαία, ενώ το 71% φέρει σημαίες άλλων κρατών. Από τη μελέτη προκύπτει ότι τελικά οι Ελληνες πλοιοκτήτες εμπιστεύονται το εθνικό τους νηολόγιο πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους πέντε «ανταγωνιστές» τους.

Οι Ιάπωνες διατηρούν το 92% του στόλου τους σε ξένες σημαίες, για τους Γερμανούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 85%, οι Νορβηγοί που ανέβηκαν στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης επιλέγουν το εθνικό τους νηολόγιο μόλις για το 4% του στόλου τους, ενώ ένα 25% των πλοίων τους είναι νηολογημένα στο NIS δηλαδή στο παράλληλο νηολόγιο της χώρας.

Ξένες σημαίες
Η τέταρτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, η Κίνα χρησιμοποιεί το εθνικό της νηολόγιο για το 46% των πλοίων της, ενώ το υπόλοιπο 54% χρησιμοποιεί ξένες σημαίες και κατά κύριο λόγο τη σημαία του Χονγκ - Κονγκ.

Το μεγαλύτερο νηολόγιο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι του Παναμά με 232 εκατ. τόνους, δηλαδή το 22,3% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Ακολουθεί η Λιβερία με 105 εκατ. τόνους ή το 10% του παγκόσμιου στόλου.

Ακολουθούν τα νηολόγια των Νήσων Μπαχάμες, της Ελλάδας, των Marshall Islands, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης, που το καθένα καλύπτει περίπου το 5% του παγκόσμιου στόλου.