News

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Τα βιολογικά έγιναν must !!!

Πού μπορεί κανείς να φάει βιολογικά στην Αθήνα και να βρει βιολογικά προϊόντα; Σχεδόν παντού, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε πολλά σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν γίνει πλέον λίγο μόδα, λίγο συνείδηση στο μυαλό και στις καρδιές των καταναλωτών και, αν και οι τιμές τους παραμένουν αρκετά υψηλότερες από τα συμβατικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να βάζουν το χέρι λίγο βαθύτερα στην τσέπη για να αποφύγουν τα περιττά λιπάσματα και συντηρητικά.

Ετσι, λοιπόν, εκτός από τις -κλασικές πια- βιολογικές λαϊκές αγορές που υπάρχουν κάθε μέρα σε διαφορετική περιοχή της πρωτεύουσας, καταστήματα και μίνι μάρκετ που πωλούν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα ξεφυτρώνουν παντού, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλλά και τυποποιημένα προϊόντα ντόπια και εισαγωγής πωλούνται πια σε όλα σχεδόν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Στα σούπερ μάρκετ, μάλιστα, διακινείται σχεδόν το 50% των βιολογικών προϊόντων που καταναλώνoνται στην Ελλάδα. Εκεί είναι και πιο ανταγωνιστικά στις τιμές, αλλά δεν παύουν να είναι ακριβά για τους καταναλωτές.

Ο κ. Απόστολος Αποστολάκος, γενικός εμπορικός διευθυντής μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, τα οποία διακινούν στο σύνολο των καταστημάτων και τυποποιημένα και νωπά προϊόντα, εγχώρια και εισαγόμενα, αναφέρει πως «οι πελάτες δείχνουν μια ολοένα και αυξανόμενη προτίμηση στα βιολογικά προϊόντα».

Πώς επιλέγει η εταιρία τούς προμηθευτές της; «Για τα νωπά προϊόντα, ειδική ομάδα με γεωπόνους ελέγχει πρωτογενώς τις καλλιέργειες, οπότε πιστοποιείται διά του φυσικού ελέγχου, αλλά και σύμφωνα με τα παραστατικά πιστοποίησης του κάθε προϊόντος. Οσο για τα εισαγόμενα, ελέγχουμε βέβαια την πιστοποίηση, αλλά κάνουμε και δικές μας αναλύσεις στο προϊόν, αφού η εταιρία μας διαθέτει ένα Τμήμα Ελέγχου Προδιαγραφών Ποιότητας. Γενικά πάντως προτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα», καταλήγει ο κ. Αποστολάκος.

Ωστόσο, ένα 5% των βιολογικών φρούτων και λαχανικών διακινείται στα μικρά ειδικά καταστήματα που πωλούν και τυποποιημένα προϊόντα. Ενα από αυτά είναι το κατάστημα «Karolina» στους Αμπελοκήπους. Οι ιδιοκτήτες του Γιάννης και Καρολίνα Ανδρικοπούλου ξεκίνησαν την περιήγησή τους στο χώρο της βιολογικής διατροφής πριν από περίπου δέκα χρόνια. «Είχαμε πάει κάπου στην επαρχία και πάθαμε σοκ όταν είδαμε μια γιαγιά να ραντίζει τα μαρούλια που θα πουλούσε την επομένη με ένα αγνώστου προελεύσεως μπλε υγρό. Από τότε αποφασίσαμε να τρώμε μόνο βιολογικά». Το ζευγάρι άρχισε έπειτα να δουλεύει στη λιανική πώληση βιολογικών προϊόντων και στα βιολογικά κρέατα, οπότε πριν από ένα χρόνο αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Στο τύπου μίνι μάρκετ κατάστημά τους μπορεί κανείς να βρει κάθε είδους βιολογικό προϊόν.
«Ο κόσμος πάντα έρχεται για τα φρέσκα, ενώ στα τυποποιημένα υπάρχει μια ισορροπία: αγοράζουν από μακαρόνια και λάδια μέχρι απορρυπαντικά. Οσοι καταναλώνουν αποκλειστικά βιολογικά αγοράζουν τα πάντα», λέει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Το κατάστημα, όπως τα περισσότερα του είδους του, κάνει και ντελίβερι, μια υπηρεσία που φαίνεται να βολεύει πολύ τους Αθηναίους. «Επειδή το μαγαζί είναι κοντά στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη, που δεν έχουν πολλά μαγαζιά, το ντελίβερι λειτουργεί πολύ. Μπορεί κανείς να κάνει και παραγγελίες μέσω Ιντερνετ, ωστόσο είναι ακόμη ελάχιστες», λέει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Στην πλειονότητά τους, βέβαια, αυτά τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα. Στο κατάστημα «Βιολογικός Κύκλος» της Καλλιθέας τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ελληνικά. Ωστόσο, «σε περιπτώσεις που η ποσότητα δεν επαρκεί, παίρνουμε και εισαγωγής, κυρίως μήλα και αχλάδια», διευκρινίζει η κ. Αννα Παριανού, υπεύθυνη του καταστήματος.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μεγάλη παραγωγή βιολογικών, αφού βοηθάει πολύ το κλίμα. Σήμερα, οι ποσότητες παραγωγής δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να καλύψουν με όλα τα προϊόντα όλο το χρόνο», λέει. Τα μόνα, πάντως, που δεν είναι πιστοποιημένα γενικότερα στα καταστήματα βιολογικών είναι τα μέλια, τα οποία πωλούνται ως παραδοσιακά και όχι ως βιολογικά, γιατί δεν έχουν οριστεί ακόμη συγκεκριμένα πρότυπα από την Ε.Ε.


Η ενημέρωση αύξησε τη ζήτηση

Πώς όμως μπορεί μια μέση οικογένεια να καταναλώνει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, από τη στιγμή που η τιμή τους είναι υψηλότερη;

«Δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να κάνει καλύτερη διαχείριση του εισοδήματός της. Με τη γυναίκα μου τρώμε εδώ και δέκα χρόνια βιολογικά και δεν είχαμε ποτέ εισόδημα παραπάνω από 2.000 ευρώ», λέει ο κ. Ανδρικόπουλος. «Το κρέας είναι πιο ακριβό, αλλά μπορεί κανείς να αρκεστεί σε μια-δυο φορές τη βδομάδα».

Η κ. Παριανού, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταναλώνουν βιολογικά στο 100%. «Αγοράζουν κατ’ επιλογήν. Ωστόσο, πριν από 5-7 χρόνια είχαν μεγάλη διαφορά στις τιμές από τα συμβατικά. Σήμερα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κατά 20-30% ακριβότερα, αλλά όχι πάντα. Το Πάσχα είδα ντομάτα στη λαϊκή 3,40 ευρώ, ενώ εμείς πουλούσαμε 2,94. Οι τιμές των βιολογικών βαίνουν γενικώς προς τα κάτω. Η ζήτηση αυξάνεται, γιατί και ο κόσμος σήμερα είναι καλύτερα ενημερωμένος». Φαίνεται πάντως ότι οι νέοι γονείς είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον προτιμούν να ψωνίζουν βιολογικά για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την κ. Παριανού, «για τα παιδιά τους οι Αθηναίοι προτιμούν τα βιολογικά, ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα γαλακτοκομικά». Οι υπόλοιποι πελάτες είναι κάποιοι που κάνουν ειδική διατροφή και όσοι γενικώς θέλουν να τρώνε υγιεινά.

Πάντως, η διατροφολόγος κ. Αντωνία Τριχοπούλου λέει πως η κατανάλωσή τους δεν είναι θέμα ζωής ή θανάτου, «ωστόσο τα συμβατικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται μόνο εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνες παραγωγής τους. Μήπως τα βιολογικά έχουν γίνει και λίγο μόδα; «Αν συμβαίνει αυτό, τότε καλώς συμβαίνει, αφού έτσι ευαισθητοποιούμαστε ακόμη περισσότερο».


Εστιατόριο με «πιστοποιημένο» φαγητό

Σήμερα οι Αθηναίοι μπορούν να βρουν το βιολογικό φαγητό και έτοιμο. Το μόνο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που μαγειρεύει με αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα είναι το «Resto».
Η οικοδέσποινά του κ. Μαργώ Μπιρμπίλη είναι σαφής: «Ακόμη και το πιπέρι που χρησιμοποιούμε είναι πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν».

Το εστιατόριο, το οποίο άνοιξε πριν από δύο χρόνια, αγοράζει αποκλειστικά από την Εταιρία Παραγωγής-Τυποποίησης και Εμπορίας Βιολογικών (ΕΒΙΚ) κρέατα και φυτικά προϊόντα. Και οι τιμές του δεν είναι εξωφρενικές.

«Εδώ μπορεί κανείς να φάει ένα πλήρες γεύμα -ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο, ένα ποτήρι κρασί, γλυκό- με 20 ευρώ το άτομο. Εχουμε καταφέρει να κάνουμε πολύ καλό ρεγουλάρισμα στις τιμές μας», λέει η οικοδέσποινα. Ποιοι είναι όμως οι πελάτες ενός βιολογικού εστιατορίου; «Επειτα από ένα γκάλοπ που κάναμε στους τακτικούς θαμώνες μας, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται για φαγητό το μεσημέρι από τα γύρω γραφεία, βγάλαμε το συμπέρασμα ότι οι μισοί έρχονται λόγω γεύσης και οι άλλοι μισοί επειδή έχουν την ευκαιρία να φάνε βιολογικά».

Ωστόσο, τώρα τελευταία προέκυψε και μια νέα μόδα που περιλαμβάνεται στο «βιολογικό χορό» της Αθήνας. Το βιολογικό «take away», δηλαδή το φαγητό στο χέρι. Το κατάστημα «Lena’s», στο κέντρο της πόλης, προσφέρει κάτι υγιεινό όλες τις ώρες της μέρας, το οποίο μπορεί κανείς να πάρει μαζί του: σάντουιτς, πίτες και σαλάτες.

«Οι προμηθευτές μας είναι συγκεκριμένοι, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές βιολογικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Εγώ προσπαθώ να φέρνω χόρτα που καλλιεργώ η ίδια στο κτήμα μου στην Κόρινθο για τις πίτες», λέει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος κ. Λένα Σπυρορέα.

«Στο εξωτερικό, βέβαια, μαγαζιά με βιολογικά σνακ έχουν ανοίξει εδώ και δεκαετίες. Ο Αθηναίος τώρα αρχίζει και αποκτά βιολογική συνείδηση», σχολιάζει η κ. Σπυρορέα.