News

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Λύση για φωτοβολταϊκά στις ταράτσες

Σήμερα, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, εάν κάποιος επιθυμεί να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού του και να απολαμβάνει τα οφέλη της «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας, ελλείψει σχετικού νομοθετικού πλαισίου, δεν μπορεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης ωστόσο φιλοδοξεί σύντομα να αλλάξει την κατάσταση αυτή, δημιουργώντας το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι δυνατή η οικιακή εγκατάσταση φ/β μονάδων.

Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανάπτυξης, κ. Κωστής Μουσουρούλης, προανήγγειλε ότι η ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων θα παρουσιαστεί σε 15 ημέρες. Ωστόσο, έδωσε το στίγμα των προθέσεων των επιτελών του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και τις δύο δυνατότητες – επιλογές που φαίνεται να προκρίνονται για τους «οικιακούς» παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας:

α) να μπορούν να εγχύουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν στο σύστημα και να αποπληρώνονται με τις ευνοϊκές ταρίφες που ισχύουν,

β) να έχουν το δικαίωμα αντί να εισπράττουν χρήματα, να κάνουν αντιλογισμό με τη ΔΕΗ ή τον όποιο άλλο προμηθευτή τους, ώστε να έχουν όφελος από τη μείωση του λογαριασμού τους.

Βεβαίως οι λεπτομέρειες της ρύθμισης που προωθείται δεν έχουν οριστικοποιηθεί και σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, υπάρχει αυτήν τη στιγμή διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, το ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ, τη ΔΕΗ και φυσικά το υπουργείο Οικονομίας. Το τελευταίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το επαγγελματικό ΑΦΜ που απαιτείται, εφόσον διαθέτει φωτοβολταϊκή μονάδα, ανεξάρτητα από το εάν είναι ιδιοκαταναλωτής ή όχι.

Στην πρώτη δυνατότητα (πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα), θα είναι μάλλον αδύνατο να απαλειφθεί η σχετική διάταξη. Σε περίπτωση όμως που επιλεγεί ο αντιλογισμός με τη ΔΕΗ, τότε το Υπ. Ανάπτυξης έχει προτείνει να μην απαιτείται η ύπαρξη ΑΦΜ. Πάντως οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομίας προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση από τρίτους ενεργειακών έργων, που στοχεύει να δημιουργήσει κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Οι εξειδικευμένες αυτές εταιρείες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, θα αναλάβουν το «βάρος» της υλοποίησης των σχεδιασμών για την εγκατάσταση φ/β σε οικιακούς καταναλωτές και εν γένει των έργων για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, δημιουργώντας μια εντελώς καινούρια αγορά.

Τέλος, τόσο το νομοσχέδιο όσο και η ρύθμιση για τα φ/β εντάσσονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (ΣΔΕΑ) που πρόσφατα υποβλήθηκε από το Υπ.Αν. στην Ε.Ε.


© Capital.gr A.E.