News

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Σώζουν πάλι τον Λαναρά

Εως την Τρίτη οι αποφάσεις για δάνειο 35 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν βάζει φρένο στη χορήγηση κρατικής εγγύησηςΠαρασκευή, 19.09.08
Για μια ακόμη φορά Δημόσιο και τράπεζες διασώζουν τον κ. Θ. Λαναρά. Η εταιρία του «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» απειλείται με λουκέτο λόγω υπέρογκων χρεών, έλλειψης ρευστού, αλλά κυρίως λόγω της άρνησης του ιδίου του βασικού μετόχου να τηρήσει την υποχρέωση που είχε αναλάβει για χρηματοδότηση του σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης. Κι έτσι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και οι πιστώτριες τράπεζες αναλαμβάνουν να δανείσουν ξανά την εταιρία.

Την ίδια ώρα πάνω από 1.100 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της εταιρίας σε Νάουσα, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά και αυτό δείχνει να αποτελεί, παραδόξως, ένα από τα βασικά «όπλα» του κ. Λαναρά. Οπως και το γεγονός ότι πιθανό κλείσιμο της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» θα καταστήσει αυτομάτως ανεξόφλητα τα χρέη προς τράπεζες, προμηθευτές κ.ά., τα οποία αγγίζουν το ιλιγγιώδες ύψος των 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Θ. Λαναράς πετά το μπαλάκι για τη διάσωση της επιχείρησης στην κυβέρνηση και βέβαια στις τράπεζες, καθώς εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πολύ δύσκολα θα αφήσουν να «χαθούν» δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 166 εκατ. ευρώ.


Το κλίμα επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την επιστολή που εστάλη στα αρμόδια υπουργεία από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία βάζει φρένο στην πρόθεση της κυβέρνησης για εκχώρηση εγγύησης του Δημοσίου στις 6 πιστώτριες τράπεζες της εταιρίας, ώστε να χορηγήσουν νέο δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ (τα 5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη χορηγηθεί).

Η συνέχιση της χρηματοδότησης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η εταιρία να συνεχίσει να «αναπνέει», χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εξαμηνιαία έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, «η νέα χρηματοδότηση ναι μεν διασφαλίζει τη συνέχιση της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, ωστόσο, λόγω των υψηλών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης εμπεριέχει πλέον στοιχεία υψηλότατου επιχειρηματικού κινδύνου».

Μπροστά στο φάσμα να «βουλιάξει» η εταιρία -η οποία ήδη υπολειτουργεί εδώ και μήνες- ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε εκτάκτως χθες με τραπεζίτες, εκπρόσωπο της διοίκησης και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε εντολή για την επεξεργασία σχεδίου μέχρι την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρίας και την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε και πάλι η δέσμευση της κυβέρνησης για συνέχιση της τραπεζικής χρηματοδότησης του ομίλου με παράλληλη ενεχυρίαση του 30% των μετοχών που κατέχει ο βασικός μέτοχος. Ομως παραμένει ανοικτό το κατά πόσο το Δημόσιο θα δώσει τελικά εγγύηση για το δανεισμό της επιχείρησης ή οι εμπλεκόμενες τράπεζες, με κυριότερη την Εθνική, θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κανονισμοί της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.

Για να αποφευχθεί ο κοινοτικός σκόπελος πιθανότατα θα υπάρξει συνολικότερη παρέμβαση στον δοκιμαζόμενο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



ΝΤΟΒΟΛΟΣ ΜΑΚΗΣ

Ελεύθερος Τύπος