News

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Σκληρό παζάρι για το αέριο στη σκιά των εξελίξεων στον Καύκασο

09/09/2008
09:27

Αέριο που θα γεμίσει τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και επιπλέον ποσότητες που θα καλύψουν τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, θα ζητήσει από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ο υπουργός ανάπτυξης Χ. Φώλιας. Το έδαφος για τις συναντήσεις στην Ασιατική χώρα, έχει ήδη προετοιμάσει η διοίκηση της ΔΕΠΑ, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Αζέρους.

Το ταξίδι Φώλια έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός με τον Αμερικανό πρέσβη Ν. Σπέκχαρτ, καθώς η Ουάσιγκτον υποστηρίζει θερμά το project του ITGI (αγωγός Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία). Η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει μεταξύ άλλων, επαφές με το κονσόρτιουμ που διαχειρίζεται την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Sach Deniz 2 και το οποίο αναμένεται να παράγει τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το 2013.

Επίσης θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν την τοπική αγορά και την αύξηση των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύεται σήμερα η χώρα μας (η σύμβαση προβλέπει σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων μέχρι τα 750 εκατ. κυβικά ετησίως).

Πηγές της ΔΕΠΑ, εξέφραζαν στο Capital.gr την αισιοδοξία τους για την έκβαση των συζητήσεων, που εφόσον έχουν ευτυχή κατάληξη αναμένεται να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την υπογραφή της τετραμερούς συμφωνίας (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία) για τον εφοδιασμό με αέριο του ITGI.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει συμφωνία για το θέμα με την Ιταλική πλευρά, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι επαφές με την Τουρκία.

Οι σημερινές συναντήσεις έχουν βαρύνουσα σημασία, με δεδομένο ότι το αέριο από το κοίτασμα του Sach Deniz 2, αναμένεται να τροφοδοτήσει και τον αγωγό Nabucco. Επιθυμία του τουρκο – ελληνο – ιταλικού κονσόρτιουμ είναι να διασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από τα περίπου 20 δισ. κ.μ. του κοιτάσματος.