News

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ιρανικός αγωγός φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας

25/9/2008 - 10:14

Την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα, εξετάζει η κυβέρνηση του Ιράν, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται χτεσινή συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Akbar Torkan, στην Τεχεράνη.

Το κόστος κατασκευής του αγωγού Pars εκτιμάται σε 4 δισ. δολάρια περίπου, ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με «γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία» για τη διαχείρισή του.

«Όσοι πιστεύουν ότι η αγορά φυσικού αερίου από το Ιράν είναι σημαντική και όσοι δεν θέλουν να εξαρτώνται από άλλους, θα συνεργαστούν», δήλωσε ο Torkan, σημειώνοντας ότι ο αγωγός Pars θα είναι η απάντηση του Ιράν στους αγωγούς Nabucco και South Stream.

Σημειώνεται ότι το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα σε μέγεθος αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως μετά τη Ρωσία, ωστόσο οι διεθνείς κυρώσεις δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας ή την εύρεση χρηματοδότησης για την υγροποίηση φυσικού αερίου και την εξαγωγή του, η οποία μέχρι σήμερα περιορίζεται μέχρι την γειτονική προς το Ιράν Τουρκία.

Για την τροφοδοσία του αγωγού, το Ιράν σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις του στο νότιο Pars, που είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Ο αγωγός Pars, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού, θα διέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και από εκεί θα καταλήγει στην Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Το σχέδιο θα παρακάμψει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ όλες οι χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός θα μπορούν να αγοράζουν φυσικό αέριο. Ερωτηθείς σχετικά, ο Torkan απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


© Capital.gr A.E.