News

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Σκληρή κριτική Βγενόπουλου κατά των «μέτρων της κρίσης»

Παρέμβαση του αντιπροέδρου της MIG, με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις

Σκληρή κριτική Βγενόπουλου κατά των «μέτρων της κρίσης»

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1583707


Σφοδρή κριτική κατά των μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος άσκησε ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τα ανεπαρκή, άδικα και επικίνδυνα για τον Ελληνα φορολογούμενο. Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε στο μοντέλο οικονομίας που προσιδιάζει στις συνθήκες της «πιο μεγάλης κρίσης στην ιστορία» και το οποίο περιλαμβάνει κρατικό έλεγχο και κοινωνική συναίνεση.


Ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Η παρέμβαση που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της MIG, με αφορμή την παρουσίαση του ιδρύματος Marfin, είχε πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, με αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Βγενόπουλος αμφισβήτησε τη διασφάλιση που περιέχουν τα μέτρα για χρηματοδότηση στεγαστικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη στιγμή που οι τράπεζες είναι ιδιωτικές, ενώ τόνισε ότι τα επιτόκια χορηγήσεων θα παραμείνουν υψηλά στην Ελλάδα, καθώς το κόστος χρήματος και ο ανταγωνισμός των τραπεζών τα κρατούν σε αυτό το επίπεδο.

Kατά της γενίκευσης

Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης των τραπεζών, ο κ. Βγενόπουλος στηλίτευσε τη γενίκευση που επιχειρείται, καθώς και την εκτίμηση ότι όλες οι τράπεζες θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση. Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργούνται ερωτηματικά στους επενδυτές για την υγεία του τραπεζικού συστήματος, σημείωσε.

Κάποιες τράπεζες πιθανόν να έχουν πρόβλημα εξαιτίας της επέκτασης των δανείων σε Ελλάδα και ΝΑ Ελλάδα και κακής διαχείρισης κινδύνων και καλείται ο Ελληνας φορολογούμενος να δώσει ρευστότητα, αλλά με ρίσκο εάν δεν υπάρξει διασφάλιση και τροποποίηση των business plan, που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της MIG.

Οχι από το φορολογούμενο

Από τη στιγμή που οι τράπεζες είναι ιδιωτικές και έχουν ως στόχο το κέρδος, η εξαγγελία για χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει από το φορολογούμενο, από τη στιγμή που υπάρχουν μεγαλομετόχοι με ονοματεπώνυμο.

«Εάν ο μεγαλομέτοχος δεν έχει τα χρήματα ή αν δεν επιθυμεί να βάλει τα χρήματα αυτά, τότε οι τράπεζες θα πρέπει να περνάνε σε κάποια μερική ή ολική κρατικοποίηση και τότε τα επιπλέον χρήματα ρευστότητας του φορολογούμενου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για τη χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων», υποστήριξε.

Ο κ. Βγενόπουλος πρότεινε να αναζητήσουν κατ' αρχάς οι τράπεζες κάποιες λύσεις μεταξύ τους ή με κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως έγινε και διεθνώς. Θα μπορούσαν κάποιοι, που έχουν πρόβλημα, να πάνε πρώτα στην Εθνική Τράπεζα και να ζητήσουν να συμπράξουν, όπως πήγε η Merrill Lynch στην Bank of America, είπε χαρακτηριστικά. «Αντ' αυτού, λέμε ότι η Εθνική λέει 'συμπράττω στα μέτρα αυτά' και από τους κύκλους της Εθνικής λένε 'δεν τα χρειαζόμαστε'».

Ακόμη και στην περίπτωση που αποκατασταθεί η λειτουργία των αγορών, ο φορολογούμενος θα έχει στηρίξει την αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων με ασήμαντο όφελος, σημείωσε.

Οσον αφορά στην κρίση, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι όσοι πήγαν να κάνουν προβλέψεις, γελοιοποιήθηκαν και είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε χάσει την ορατότητα». Το μέγεθος και η διάρκεια δεν θα αντιμετωπιστούν από την αυτορρύθμιση των αγορών, αλλά θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η ύφεση, στην οποία έχουμε εισέλθει, είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ και είναι αδόκιμο να κάνουμε προβλέψεις, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της MIG.

Το ίδρυμα Marfin

Το Ιδρυμα Marfin είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα συντονίσει τη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση του Ομίλου, με έμφαση στην αρωγή σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, παιδιά με ειδικές ανάγκες, νέους, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βοήθεια σε πυρόπληκτους, σε συνεργασία με το κράτος και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η MIG και η Marfin Popular Bank θα καταβάλουν από 10 εκατ. ευρώ, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν απορροφηθεί πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Οι πόροι του ιδρύματος ενισχύονται και από εισφορές των μεγάλων μετόχων. Τις επόμενες εβδομάδες, και οι άλλες εταιρείες του Ομίλου θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες για τις επιμέρους δράσεις.

Στις πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται ο Μαραθώνιος Αγάπης, το eHOPE, μέσω του οποίου συγκεντρώνονται αγαθά που παρέχονται σε άτομα και φορείς, οικονομική ενίσχυση και υποτροφίες, όπως και χορηγίες, για παράδειγμα, για την προστασία της Πάρνηθας ή διανομής ελαιόδεντρων στους πυροπαθείς της Ηλείας.

Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου

Προχωρά κανονικά η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της MIG και η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, με στόχο, όπως είχε ανακοινωθεί, τη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος.

Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται πιο ελκυστική, καθώς οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει και αναδεικνύεται η ανάγκη αναδιαρθρώσεων, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση ευκαιριών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο αντιπρόεδρος της MIG, ενώ επισήμανε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε επαφές. «Ολοι συναντώνται με όλους», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ομιλος Marfin δεν θα συμμετάσχει στο πακέτο μέτρων, ενώ επιβαρύνεται με 40 εκατ. ευρώ ετησίως, εξαιτίας της αύξησης του ορίου εγγύησης καταθέσεων.