News

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

72 δις το «φέσι» Αλογοσκούφη-Καραμανλή....

Υπεύθυνοι (για την φοροκαταιγίδα) και Ανεύθυνοι.

Μας έχουν πρήξει, οι Σύμβουλοι Επικοινωνίας, της κυβέρνησης με το νέο δίλημμα «Υπεύθυνοι (για την Φοροκαταιγίδα; ) και Ανεύθυνοι», αλλά και με την «πραγματική οικονομία» , λες και τα δισεκατομμύρια που έχουν χαθεί στα χρηματιστήρια ήταν άυλα.

Ο «υπεύθυνος» υπουργός για την οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει περιθώρια να κάνει κάτι καλύτερο, επειδή, τον δυσκολεύει το βάρος του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που κληρονόμησε από το παρελθόν. Ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ.

Το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κ. Αλογοσκούφη, θα διαμορφωθεί στα 273.556 εκατ. ευρώ το 2009 ή 105,1% του ΑΕΠ, από 259.631 εκατ. το 2008.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε ,«το υπέρογκο δημόσιο χρέος», το 2003, στα 175.439 εκατ. ευρώ, έναντι 166.117 εκατ. ευρώ του έτους 2002. Δηλαδή, από τον Ιανουάριο του 1945, μέχρι το Δεκέμβριο του 2003, σε 58 χρόνια, συσσωρεύθηκε δημόσιο χρέος 175.5 δις ευρώ, και στα 5 χρόνια, των Καραμανλή-Αλογοσκούφη προστέθηκαν 98,117 δισεκατομμύρια. Αύξηση 56%.

Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, θα πρέπει να συγκρίνουμε το 2004, γιατί «οι ολυμπιακές δαπάνες» είχαν ήδη αποφασιστεί. Άρα για το 2004 ήταν συνυπεύθυνος και ο Σημίτης. Το χρέος έκλεισε το 2004, μαζί με την «απογραφή» στά 201.244 εκατ. ευρώ. (ως ποσοστό του ΑΕΠ 120,4%). Επομένως, οι κ.κ. Καραμανλής- Αλογοσκούφης, προσέθεσαν 72 δισ. και κάτι ψιλά.

Αυτή είναι η πραγματική πραγματικότητα.


Το «ανεύθυνο» λαϊκίστικο ερώτημα, είναι, το πόσο συσσωρεύτηκαν τά 72 δίς χρέους, τη στιγμή που έγιναν αποκρατικοποιήσεις, οι μισθοί και οι προσλήψεις πάγωσαν, το δημόσιο κατέρρευσε, τα νοσοκομεία έμειναν χωρίς προσωπικό, και οι συνταξιούχοι νωρίς φάρμακα.

Για πέντε χρόνια, η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, η «πραγματική οικονομία».


Δηλαδή τα Βαλτοπέδια του real estate. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, «η συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε λαϊκισμούς, ούτε «πακέτα», που μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα».

«Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές- είπε ο κ. Καραμανλής- και δεύτερον πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» .

Επομένως, επειγόντως «πακέτο» 28 δις για τις τράπεζες, για την πραγματική οικονομία, 11,3 δισ. για τα Ταμεία και τους « πραγματικούς ανθρώπους» που δεν έχουν γιατρό και φάρμακα, και 7,2 δισ. στο υπουργείο Παιδείας, για τον ελληνισμό του αύριο.


Όπως δήλωσε ο «δερβέναγας» του Τρισέ, Προβόπουλος, το 2009 λήγουν πάσης φύσεως ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών , συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.


Αν προσθέσετε και τις επισφάλειες 9 δίς, από τα δάνεια στην ναυτιλία, βρίσκουμε τα 27 από τα 28 δις. Το «πακέτο» δεν αφορούσε στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην εγγύηση των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μην γίνουν «τοξικά», και επιδεινώσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που της έχουν δανείσε