News

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Στοίχημα ενάντια στην κρίση το Golden Hall των επωνύμων

Η λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου θα σηματοδοτήσει την αναδιανομή της πίτας με βασικούς χαμένους την Κηφισιά, την Αγία Παρασκευή, το Κολωνάκι και την Ερμού

Τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα τον 14ο μισθό των καταναλωτών θέλει να εκμεταλλευθεί το νέο εμπορικό κέντρο Golden Hall, στο οποίο το εργοτάξιο της Lamda Development δουλεύει πυρετωδώς για να ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου. Βέβαια η παγκόσμια οικονομική κρίση που μαστίζει και το ελληνικό εμπόριο κάνει τους επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα στο νέο εμπορικό πιο συντηρητικούς στις εκτιμήσεις τους, πιστεύοντας ότι θα επηρεαστούν και αυτοί, αλλά πιο ήπια σε σχέση με μικρότερα εμπορικά και αυτόνομα καταστήματα. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο συνολικός τζίρος του νέου εμπορικού κέντρου θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας. Αλλωστε το Golden Hall απευθύνεται στα μεσαία και υψηλά βαλάντια, δηλαδή στα ισχυρότερα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την κρίση και συνεχίζουν να καταναλώνουν.

Για τον λόγο αυτό ο όμιλος Μαρινόπουλου, ο Θεόδωρος Βάρδας, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ο Αλέξης Τσαντίλης, η επιχειρηματική οικογένεια Λεμονή και άλλοι επιχειρηματίες κονταροχτυπιούνται για τα πορτοφόλια των υψηλών εισοδημάτων και προσπαθούν να αυξήσουν τους τζίρους τους έχοντας φέρει μάρκες που αποκτούν για πρώτη φορά δική τους στέγη στην Ελλάδα στο νέο εμπορικό κέντρο. Η λειτουργία του Golden Hall θα σηματοδοτήσει και την αναδιανομή της εμπορικής πίτας με βασικούς χαμένους τις αγορές της Κηφισιάς, της Αγίας Παρασκευής, ενδεχομένως και αυτές του Κολωνακίου και της Ερμού, με την τελευταία να βρίσκεται ήδη στην αρχή μιας κρίσης παρ' όλο που παραμένει ένας από τους πέντε ακριβότερους δρόμους της Ευρώπης.

Οι βασικοί ενοικιαστές

Οι βασικοί ενοικιαστές του Golden Hall είναι τα Notos Galleries Home, ο όμιλος Inditex (ιδιοκτήτης των καταστημάτων Zara) και η εταιρεία North Landmark, μέτοχοι της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα, ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, βασικός μέτοχος της Fashion Box, η κυρία Βασιλική Φωκά, των πολυκαταστημάτων Fokas, ο κ. Αστέριος Οικονομίδης, βασικός μέτοχος της Arcon Constructions, ο κ. Α. Σγουμπόπουλος, βασικός μέτοχος της Benetton, ο κ. Φρ. Ρίτσι, βασικός μέτοχος της Ridenco, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Picar και η Elmec. Η North Landmark δημιούργησε ένα μικρό Attica, με την ονομασία Attica Golden, μέσα στο εμπορικό που θα έχει 400 επώνυμα σήματα με έμφαση στα αξεσουάρ, στα καλλυντικά και στην ένδυση και θα εκτείνεται σε 12.000 τ.μ. και στους δύο ορόφους του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο «το Attica Golden, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα εμφανίσει τζίρο ύψους 50 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, έναντι 60 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση, λόγω της κρίσης η οποία επηρεάζει όλους, αλλά τα ισχυρά σχήματα σε μικρότερο βαθμό. Αλλωστε ο κόσμος πηγαίνει πάντα σε καινούργια επιχειρηματικά εγχειρήματα».

Εν τω μεταξύ ο κ. Κ. Λαμπρόπουλος και η κυρία Σ. Βαχάρη-Τσουβελεκάκη, σύζυγος του ιδιοκτήτη της Fashion Box, ίδρυσαν την εταιρεία L.Τ. Apparel, η οποία θα φέρει στην Ελλάδα την αμερικανική μάρκα ανδρικής κλασικής ένδυσης Brooks Brothers σε ένα ομώνυμο κατάστημα στο Golden Hall, ενώ ο Θεόδωρος Βάρδας θα διαθέτει εκτός από τα ομώνυμα καταστήματα ακόμη ένα που θα αφορά την ανδρική σειρά ρούχων Canali, μια ιταλική μάρκα η οποία θα αποκτήσει πρώτη φορά κατάστημα στην Ελλάδα.

Ο επιχειρηματίας Αλέξης Τσαντίλης βρίσκεται πίσω από τα ισπανικά γυναικεία ρούχα Roberto Verino και την ιταλική μάρκα γυναικείας ένδυσης Paola Frani, που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αυτόνομη παρουσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Golden Hall. Ο όμιλος Μαρινόπουλος, που έφερε πρόσφατα στη χώρα μας την αμερικανική μάρκα ρούχων Gap, θα έχει παρουσία στο εμπορικό κέντρο, ενώ ο όμιλος Λεμονή (Καλογήρου, Χαραλάς κ.ά.) θα δημιουργήσει για πρώτη φορά αυτόνομα καταστήματα της αμερικανικής γυναικείας μάρκας υποδημάτων Anne Klein και της Stuart Weitzman, καθώς και της ιταλικής φίρμας υποδημάτων και αξεσουάρ Hogan. Ακόμη ο όμιλος Inditex, ο οποίος άνοιξε πρόσφατα στη Γλυφάδα ένα κατάστημα Uterque που εξειδικεύεται στα αξεσουάρ µόδας, θα έχει παρουσία, εκτός από τα ZARA, και με αυτό το κατάστημα στο Golden Hall.

Σημειώνεται ότι η Lamda Development, του ομίλου Λάτση, έχει κατασκευάσει το Golden Hall στο πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (International Broadcasting Center), στο Μαρούσι. Η επένδυση φθάνει τα 75 εκατ. ευρώ και αφορά τη μετασκευή του κτιρίου και τη διαμόρφωση εμπορικών χώρων 40.000 τ.μ. Το Golden Hall θα λειτουργήσει με 130 καταστήματα. Η διαφοροποίησή του σε σχέση με το Mall είναι ότι θα έχει καταστήματα μεσαίας και ανώτερης τιμής, ενώ δεν θα συμπεριλαμβάνει κινηματογράφους και φαστ φουντ, παρά μόνο πέντε εστιατόρια με γαλλικό, ιταλικό και ελληνικό μενού. To νέο εμπορικό κέντρο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, σε περίπου 40.000 τ.μ., με υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 1.400 θέσεων σε δύο επίπεδα, καθώς και χώρο γραφείων 4.500 τ.μ.

Το ΒΗΜΑ, 23/11/2008 , Σελ.: D11