News

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

3 δισ. χάνουν τα Ταμεία

Συνταγογραφήσεις φαρμάκων και ιατρικών ειδών σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εικονικές χρεώσεις για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και για τις ημέρες νοσηλείας περιλαμβάνει το πόρισμα του ΟΓΑ για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο.

Στόχος των ελέγχων, που ξεκίνησαν από πέρυσι, είναι να περιοριστούν οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες υγείας, να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον κλάδο υγείας και να επιβληθούν κυρώσεις.

Η σπατάλη και οι παρανομίες στο κύκλωμα της υγείας δεν «αγγίζει» μόνο τον ΟΓΑ αλλά όλα τα Ταμεία, που εξαιτίας της αδυναμίας ελέγχου «χάνουν» 3 δισ. ετησίως, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Γ. Κουτρουμάνης.

Η έρευνα των ελεγκτών του ΟΓΑ, έδειξε: Μεγάλο αριθμό παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων στον νομό Ηλείας. Σε φύλλα συνταγολογίων που είχαν αφαιρεθεί εν αγνοία των ασφαλισμένων και σε συνεργασία με ιδιωτικό ιατρεία στον Πύργο και φαρμακεία εντοπίστηκαν συνταγές φαρμάκων μεγάλης αξίας για ανύπαρκτες παθήσεις.

Παράνομη διάθεση ιατρικών ειδών από εταιρεία στη Β. Ελλάδα. Εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων που τους χορηγήθηκαν ιατρικά είδη μετά τον θάνατό τους, καθώς και άλλες δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους είχαν κατατεθεί δικαιολογητικά και η εταιρεία είχε εισπράξει ενοίκια συμπυκνωτή οξυγόνου χωρίς ποτέ να παραδοθούν οι συσκευές και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΟΓΑ, Λ. Παπαγεωργόπουλος, όλες οι περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο 391.548 ευρώ σε έξι φαρμακεία που εμπλέκονται στις υποθέσεις.