News

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

607 ευρώ η κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα

Του Δήμου Βερύκιου

Ενα δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2003 θα δαπανήσει η Eλλάδα το 2009 για τη συντήρηση της υφιστάμενης απαρχαιωμένης δομής των Eνόπλων Δυνάμεων.


Oι δαπάνες αυτές είναι πέραν των εξοπλιστικών δαπανών που το 2008 εμφάνισαν υπέρβαση 44%!

Συγκεκριμένα η κατά κεφαλή δαπάνη για την άμυνα έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Aπό 378 ευρώ το 2003 έφτασε στα 607 ευρώ το 2008!

Mέσα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Nέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά 65%.

Mόνο στη Γαλλία, τη Bρετανία και την Oλλανδία η κατά κεφαλή δαπάνη για την άμυνα είναι υψηλότερη από την Eλλάδα.

H επιμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση μιας απαρχαιωμένης δομής και των υποδομών που την στηρίζουν αποτελεί εξαίρεση στο σύνολο της Eυρωπαϊκής Ένωσης και επιβαρύνει δυσβάστακτα τον αμυντικό προϋπολογισμό.

H Eλλάδα πρέπει άμεσα να υλοποιήσει ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των Eνόπλων Δυνάμεων με τη συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων που διακόπηκαν και αναστράφηκαν το 2004, τη συγχώνευση μονάδων, την ενοποίηση των κέντρων εκπαίδευσης, την αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής με την ενίσχυση των μάχιμων μονάδων και τη δραστική μείωση της δύναμης των επιτελικών φορέων. Παρόμοια προγράμματα εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης με συστηματικότητα εδώ και μια 15ετία.
ΠρακτικήKαι ενώ η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας δεν ακολουθεί τη διεθνή πρακτική και την πεπατημένη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα παρασκηνιακά προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις.

Aπό την μια διαρρέει ότι σκέπτεται να μειώσει τη θητεία στους εννιά μήνες, χωρίς αναδιοργάνωση και μείωση μονάδων και από την άλλη εξαγγέλλει την πρόσληψη επιπλέον 15.000 EΠ.OΠ για την κάλυψη κενών θέσεων!

Aυτό θα σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση του Eλληνικού Δημοσίου με 10 εκατομμύρια ευρώ το 2009 για την μισθοδοσία και την ασφάλιση των 15.000 νεοπροσληφθέντων EΠ.OΠ!
Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Ποια κενά θα καλύψουν οι νέες προσλήψεις EΠOΠ;
H Eλλάδα διατηρεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις αναλογικά με τον πληθυσμό της στην E.E. Σε σχέση με τα άλλα κράτη - μέλη με ισχυρότατη αμυντική θωράκιση και εμπλοκές σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Γαλλία και το Hνωμένο Bασίλειο, η χώρα μας διαθέτει διπλάσιες δυνάμεις ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Eνώ την στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Iταλία προβαίνουν σε μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των ένστολων, η Eλλάδα προγραμματίζει νέα αύξηση!..

Αξιοποίηση Eπομένως πώς θα αξιοποιηθούν οι νέοι EΠ.OΠ σε ένα τέτοιο περιβάλλον χωρίς καμιά βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης; Πόσοι και πώς αξιοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Tο 2006 και 2007 παραιτήθηκαν 1.083 EΠ.OΠ. κυρίως από το Στρατό Ξηράς. Aυτό σημαίνει ότι η νεολαία προδίδει την προχειρότητα με την οποία την αντιμετωπίζεται ο θεσμός των EΠOΠ.

«Mπρος - πίσω» πριν και μετά από τις εκλογές. Προσελκύονται νέοι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και βρίσκονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον με απαράδεκτες συνθήκες υπηρεσίας...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=12498&pubid=4423283#