News

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ρώσοι αγόρασαν την άδεια ηλεκτρισμού του Αλλαμανή

Στα χέρια ρωσικής εταιρείας περιήλθε η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατείχε η εταιρεία Άλφα Άλφα Συμμετοχές του Απόστολου Αλλαμανή. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με την εταιρεία Ρόμπουστ, η οποία και λειτούργησε ως εκπρόσωπος των Ρώσων.

Η ρωσική εταιρεία στα πρώτα βήματα δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά κινείται με χαμηλούς τόνους. Αυτή την εποχή αναζητεί νέα τοποθεσία, καθώς το οικόπεδο της Άλφα Άλφα Συμμετοχές, στη θέση Λημάρια, στον Άγιο Θωμά Θηβών, παρουσιάζει προβλήματα ως προς την εξασφάλιση των υπόλοιπων απαραίτητων αδειών.

Σημειώνεται επίσης ότι καθώς η Άλφα Άλφα Συμμετοχές είχε τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, έπρεπε η συμφωνία να εγκριθεί από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία είναι και μεγαλύτερος πιστωτής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα για τη μεταβίβαση της άδειας ανήλθε στα 6 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της εμπιστευτικότητας με την οποία κινήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις η εταιρεία που εκπροσωπεί τους Ρώσους είναι ότι ακόμη και οι πωλητές, δε γνωρίζουν ποια είναι η εταιρεία που έχει αποκτήσει την κυριότητα της άδειας. Επιπλέον μέχρι σήμερα η μεταβίβαση δεν έχει κοινοποιηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, ο νέος κάτοχος έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία γύρω από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άδεια της Άλφα Άλφα Συμμετοχές είναι από τις πρώτες που χορηγήθηκαν το 2001 (η άλλη ήταν της Καβάλα Power), ωστόσο εξαιτίας των προβλημάτων των εταιρειών του ομίλου Αλλαμανή, δεν είχε μέχρι στιγμής αξιοποιηθεί.

Το ρωσικό φλέρτ

Η μεταβίβαση της άδειας της Άλφα Άλφα Συμμετοχές, δεν αποτελεί το πρώτο φλερτ ρωσικής εταιρείας με την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Άλλωστε είναι γνωστή η δραστηριοποίηση της ρωσικής Gazprom, μέσω της εταιρείας Enelco από το 1999 στην αγορά. Προ τριετίας μάλιστα η Gazprom επεχείρησε νέο άνοιγμα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί) για τη διακρατική συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου, όταν πρότεινε την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ στην Καβάλα. Πέρυσι επανήλθε με σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με στόχο τις εξαγωγές προς Ιταλία μέσω της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Μια ακόμη εταιρεία, ο ηλεκτρικός κολοσσός RAO UESR φέρεται επίσης να έχει επιχειρήσει την προσέγγιση της ελληνικής αγοράς. Πέρυσι μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα του νούμερο 2 της εταιρείας με τον κ. Π. Αθανασόπουλο, κατά την οποία είχε τονιστεί το ενδιαφέρον των Ρώσων για την ευρύτερη περιοχή.