News

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Αναζητείται νέος … Περικλής

By Factorx December 13, 2008
http://www.antinews.gr/

Εξακολουθούν να με εντυπωσιάζουν οι ομόφωνες σχεδόν διαπιστώσεις του διεθνούς Τύπου περι της ανάγκης αμέσου αντικαταστάσεως της ιθαγενούς πολιτικής ηγεσίας. Και δεν είναι μόνο ότι με πιάνει το εθνικιστικό μου και εκνευρίζομαι με τις υποδείξεις που μας κάνουν οι ξένοι συνάδελφοι για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση - λες κι εμείς είμαστε κάφροι και δεν ξέρουμε που πάει η τύφλα μας. Είναι κυρίως αυτή η ομοφωνία, αυτή η σύμπνοια απόψεων και διαπιστώσεων που μου δίνει στα νεύρα.

Η Monde για παράδειγμα, όπως σας έλεγα τις προάλλες, τα βάζει με την οικογενειοκρατία στο Μαξίμου και διαπιστώνει ότι καμία από τις παρατάξεις που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα δεν κατάφερε τίποτα - όχι βεβαίως ότι έχει άδικο αλλά αλλού είναι το θέμα. Τα ίδια και η Liberation τα ίδια και οι Times.
Πιο συγκεκριμένη η βελγική «Le Soir» γράφει ότι όπως πληροφορείται από τους δρόμους της Αθήνας «L’après-Caramanlis a débuté»
(η μετα - Καραμανλή εποχή άρχισε).

Εκείνος όμως που κτυπάει ρέστα είναι ο βρετανικός «Economist».

Απελπισμένος προφανώς τελείως από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό διαπιστώνει ότι μας χρειάζεται ένας νέος ….Περικλής για να μας σώσει. Συγκεκριμένα, κάτω από τον υπότιτλο «Freedom depends on being courageous» (!!!) γράφει: Αναζητείται «μια νέα μορφή Περικλή, με αρκετό θάρρος για να ασχοληθεί με τις βαθύτερες αιτίες του χάους στην Ελλάδα».

(Διαβάστε όλο το πόνημα εδώ:

http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=12773095)

Εντύπωση μου κάνουν επίσης οι βαθιές οικονομικές και κοινωνικές αναλύσεις του ξένου τύπου για όσα μας συμβαίνουν. Τόσο εμβριθείς όσο και εκείνη της γερμανικής Die Zeit που εξηγεί στο κοινό της ότι στην Ελλάδα βρίσκεται εν εξελίξει μια «επανάσταση των καλομαθημένων» (!) το κοινωνικό υπόβαθρο της οποίας έχει ως εξής: «Πολλοί από τους Έλληνες που βρίσκονται τώρα στους δρόμους απέκτησαν το πολυπόθητο πτυχίο τους με φροντιστήρια που πληρώθηκαν ακριβά από τους γονείς τους. Απέκτησαν ελληνικό πτυχίο, μάστερ στην Αγγλία, ξέρουν δύο με τρεις ξένες γλώσσες και πέντε διαφορετικά προγράμματα στο κομπιούτερ. Έφτασαν στα 35 τους, ζουν ακόμη στο πατρικό τους σπίτι, δεν βρίσκουν δουλειά, και αν έχουν, δεν μπορεί να ζήσουν απ’ αυτή. Τους καλούς βαθμούς ακολούθησαν κακοπληρωμένες δουλειές. «απαράδεκτες». Κατόπιν αυτών βγήκαν στους δρόμους.

Πως εξηγούνται όλα αυτά; Πως τα καταφέρνουν άραγε οι ξένοι ανταποκριτές και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταλήγουν όλοι μαζί στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε επειγόντως