Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος εποπτεύει 258 οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των νοσοκομείων της χώρας),
122 οργανισμούς ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης ,
65 η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ,
39 ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου,
30 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος (χωρίς τους δήμους και τις νομαρχίες),
22 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης,
14 ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας (χωρίς τα δικαστήρια και τα σωφρονιστικά καταστήματα),
20 ο υπουργός Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης ,
16 ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδης,
11 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς ,
46 ο υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς,
19 ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Αν. Παπαληγούρας
κ.λπ. Ορισμένοι από τους οργανισμούς είναι ένα είδος σφραγίδας καθώς, όπως κατέδειξε η έρευνα που πραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, λειτουργούσαν με τμήματα χωρίς προσωπικό ή δεν έχουν καν αντικείμενο ύπαρξης.
Οι 722 δημόσιοι οργανισμοί μετά την απελευθέρωση ουσιαστικά των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ έχουν αναδειχθεί σε προνομιακούς χώρους όπου διοχετεύονται οι ρουσφετολογικές κυρίως προσλήψεις προσωπικού ή ικανοποιούνται τα «αιτήματα» για παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.
Ο μέσος όρος προσλήψεων προσωπικού κάθε έτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εγκρίσεων προσωπικού που έδωσε η κυβέρνηση, υπερβαίνει τα 170.000 άτομα, εκ των οποίων 30.000 είναι μόνιμοι, 65.000 είναι ορισμένου χρόνου ή εποχικοί και 32.000 συμβασιούχοι.
Από τα 170.000 περίπου άτομα που προσλαμβάνονται κάθε έτος, περίπου 70.000… διοχετεύονται σε οργανισμούς ή επιχειρήσεις του Δημοσίου. Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι ωρομίσθιοι ή συμβασιούχοι, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση συντηρεί αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Οι πιέσεις για προσλήψεις προσωπικού, όπως εκτιμούν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να αυξηθούν μετά την οικονομική κρίση, γεγονός που, εκτός των άλλων, καθιστά το Δημόσιο προνομιακό χώρο για την απορρόφηση των ανέργων.
(του Δ. Νικολακόπουλου, από το Βήμα)