News

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Στα 1,55 δισ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο 2008

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 - 17:41

Κέρδη 1,55 δισ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για το 2008. Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 332 εκατ. ευρώ, καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου στα 292 εκατ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 3,58 δισ. ευρώ για το σύνολο της απελθούσας χρήσης.

Οι προβλέψεις στο δ΄ τρίμηνο του 2008 διαμορφώθηκαν στα 228 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε: "Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, τα αποτελέσματα του Ομίλου της ΕΤΕ για ολόκληρο το 2008 και ιδιαίτερα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τρίμηνο δοκιμασίας για το σύνολο του Τραπεζικού συστήματος διεθνώς, αποδεικνύουν τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Το υψηλό επίπεδο της προ προβλέψεων κερδοφορίας του Ομίλου, η οποία στηρίχτηκε σε επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, μας έδωσε τη δυνατότητα, σε μία περίοδο συνεχιζόμενων αναταραχών στις διεθνείς αγορές, να εξακολουθήσουμε συνετή πολιτική προβλέψεων χωρίς να επιβαρύνουμε την τελική απόδοση του Ομίλου σε σχέση με το 2007.

Η συντηρητική και συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων του Ομίλου σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε από πλεονεκτική θέση τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Kατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης, τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας αλλά και την τήρηση αυστηρών πιστωτικών κριτηρίων που θα εξασφαλίσουν την προστασία της ποιότητας του χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των διεθνών συνθηκών.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την ομαλή ροή χρηματοδότησης της υγιούς επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών, λαμβάνοντας παράλληλα νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κλάδων της οικονομίας και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την εξελισσόμενη κρίση".


http://www.capital.gr/news.asp?id=697308