News

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Βλαστοκύτταρα από το δέρμα

3/3/2009 - 12:23


Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα ασφαλέστερο τρόπο να μεταμορφώνουν τα κοινά κύτταρα του δέρματος σε πανίσχυρα βλαστοκύτταρα, μια εξέλιξη που μπορεί τελικά να εξαλείψει την ανάγκη χρήσης και καταστροφής ανθρώπινων εμβρύων. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε βλαστοκύτταρα χωρίς να προσφύγουν σε έμβρυα και κυρίως χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια ιών στην όλη διαδικασία.

Η ανακάλυψη έγινε από τον Κεϊσούκε Κάτζι του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία και τον Άντρας Νάγκι του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νέιτσιουρ» (Nature), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό. Η έρευνα στηρίχθηκε στο πρωτοποριακό έργο, από το 2007, του Σίνια Γιαμανάκα, από το πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.

Η νέα μέθοδος επίσης είναι ασφαλέστερη, επειδή επιτρέπει την εκ των υστέρων απομάκρυνση των γονιδίων που αρχικά εισήχθησαν για τον επαναπρογραμματισμό των δερματικών κυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πολύτιμα γιατί από αυτά, στην πορεία της ανάπτυξης, προκύπτουν τα όργανα και οι ιστοί του σώματος. Τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα είναι τα πιο ισχυρά γιατί από αυτά μπορεί να προέλθει οποιοδήποτε ιστός, όμως η χρήση τους συναντά εμπόδια λόγω της χρήσης εμβρύων στη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους δημιουργίας βλαστοκυττάρων (π.χ. από μετατροπή δερματικών κυττάρων), που να είναι όμως ασφαλείς.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες μπορούσαν να μετατρέψουν τα κύτταρα του δέρματος σε βλαστοκύτταρα αλλά με δύο μειονεκτήματα: πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιούς ως «δούρειους ίππους» για να εισάγουν στα δερματικά κύτταρα ορισμένα γονίδια αναγκαία για την δημιουργία των βλαστοκυττάρων, όμως η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ασθενείς. Αν και στο μεταξύ ορισμένες επιστημονικές ομάδες (π.χ. του Κόνραντ Χοχέντιγκερ από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) έχουν χρησιμοποιήσει ασφαλέστερα είδη ιών και λιγότερα πρόσθετα γονίδια, η νέα μέθοδος φαίνεται να αποφεύγει τελείως αυτά τα προβλήματα και τους κινδύνους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα «αεικίνητο» μικρό τμήμα του DNA (που λέγεται τρανσποζόνιο ή μεταθετόνιο, λόγω της ικανότητάς του να μετακινείται εντός του γενετικού κώδικα) προκειμένου να εισάγουν τέσσερα γονίδια στα δερματικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι οι καλλιέργειες των αναπρογραμματισμένων δερματικών κυττάρων συμπεριφέρονταν πλέον ως εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.

Ο Ίαν Γουίλμουτ, επικεφαλής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου και «πατέρας» της «Ντόλι», του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν τα νέα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς, καθώς πρέπει να γίνουν πολλοί έλεγχοι ασφαλείας προηγουμένως. Όμως χαρακτήρισε τη νέα τεχνική ως σημαντικό βήμα προόδου, που δίνει, όπως είπε, σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γίνει πραγματικότητα η αναγεννητική ιατρική και θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες θεραπείας για ασθένειες όπως το Πάρκινσον, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης κ.α.

Πηγή: www.athina984.gr