News

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Οι χορτοφάγοι προσβάλλονται λιγότερο από τον καρκίνο

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του καρκίνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Η ανάλυση των στοιχείων από 52.700 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη μελέτη αυτή, δείχνει ότι εκείνοι που δεν έτρωγαν κρέας είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.
Έκπληξη όμως παρουσίασε το γεγονός ότι οι ερευνητές βρήκαν να υπάρχει υψηλό ποσοστό καρκίνου του ορθού μεταξύ των χορτοφάγων, μια ασθένεια που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Αν και συνιστάται η κατανάλωση καθημερινώς, πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών, για τη μείωση του κινδύνου να ασθενήσει κανείς από καρκίνο ή άλλες νόσους, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία τα οποία μπορούν να δώσουν σαφής πληροφορίες για τη χορτοφαγική διατροφή.

Η πιο πρόσφατη μελέτη που έχει γίνει είναι κατά τη δεκαετία του ΄90 και αφορά άτομα ηλικίας 20- 89 ετών. Οι συμμετέχοντες διαιρέθηκαν σε τρεις ομάδες. Σε εκείνους που κατανάλωναν κρέας, αυτούς που έτρωγαν ψάρια και στους χορτοφάγους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης υπήρξαν συνολικά λιγότερα κρούσματα καρκίνου απ’ ότι θα αναμενόταν στο γενικό πληθυσμό, αλλά παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν ψάρια ή ήταν χορτοφάγοι, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας Tim Key, ο οποίος ηγείτο της έρευνας, πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερής μελέτη σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο.

«Είναι ενδιαφέρον, αναφέρει, ότι υπάρχει κάποια μείωση των κρουσμάτων καρκίνου στους χορτοφάγους και σε αυτούς που καταναλώνουν ψάρια και πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα με προσοχή. Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του ορθού και σκέφτομαι ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικότερα για το πώς θα συμπεριλάβουμε το κρέας στη διατροφή μας.»

Η Δρ Joanne Lunn, επιστήμονας διατροφής του βρετανικού ιδρύματος διατροφής, είπε ότι τα συμπεράσματα αυτά δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι ο καρκίνος είναι μια πολυσύνθετη ασθένεια και ότι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες στη ζωή του καθενός παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξή του.


Πηγή: BBC