News

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Κομισιόν: Εντός 30 ημερών οι πληρωμές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις

Κομισιόν: Εντός 30 ημερών οι πληρωμές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις

Εντός 30 ημερών θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τις πληρωμές τους οι δημόσιες αρχές των κρατών-μελών προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν τόκους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για τις καθυστερήσεις πληρωμών που πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση της Επιτροπής για τις καθυστερημένες πληρωμές, αν εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών-μελών, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2010.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι παρά τις κάποιες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, σημειώνονται ακόμη καθυστερήσεις πληρωμών σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών ή επιχειρήσεων και των δημόσιων αρχών στην Ε.Ε.

Αυτό, κατά την Επιτροπή, παρεμποδίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την πτώχευση εταιρειών που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες, ιδίως όταν πρόκειται για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

"Οι δημόσιες αρχές πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εντός 30 ημερών", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, ενώ ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, Γκίντερ Βερχόγκεν, δήλωσε: "Δεν είναι πλέον ανεκτή η καθυστέρηση πληρωμών από τις δημόσιες αρχές. Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να
ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, συμβάλλοντας στην αποφυγή άλλων πτωχεύσεων και προωθώντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων".

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει αλλαγές στην οδηγία του 2000 για τις καθυστερημένες πληρωμές, οι οποίες είναι οι εξής:

- Κατά κανόνα, οι δημόσιες αρχές πρέπει να καταβάλουν τις πληρωμές εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν τόκους, αποζημίωση για το κόστος είσπραξης και μια κατ' αποκοπή αποζημίωση 5% του οφειλόμενου ποσού, με ημερομηνία αφετηρίας του υπολογισμού την 1η ημέρα της καθυστέρησης. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις οι περίοδοι πληρωμής μπορούν να είναι μεγαλύτερες.

- Η ελευθερία σύναψης σύμβασης είναι σεβαστή στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης, οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα απαίτησης τόκου καθυστέρησης πληρωμής και αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης.

- Ενισχύονται οι κανόνες για τις κατάφωρα καταχρηστικές συμβάσεις.

Η πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Επίσης, αποσκοπεί στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, μέσω της εξάλειψης των σχετικών εμποδίων όσον αφορά τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές.



Κέρδος online 8/4/2009 16:42