News

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Πρωτιά για την ελληνική ναυτιλία

Υπογράφεται τις επόμενες ημέρες η συμφωνία για ναύλωση πλοίων
του ομίλου Ρέστη από το ιρακινό κράτος

Αθήνα - Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Ως μία ακόμη πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας χαρακτηρίζει ο κ. Βίκτωρ Ρέστηςτη συμφωνία συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων δύο ημερών μεταξύ του ομίλου Ρέστη και του υπουργείου Μεταφορών του Ιράκ, η οποία προβλέπει τη ναύλωση πλοίων του ελληνικού ναυτιλιακού ομίλου εκ μέρους του ιρακινού κράτους για τη μεταφορά ξηρών φορτίων.

Το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, αλλά κυρίως οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στο Ιράκ, παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ο κ. Ρέστης και ο υπουργός Μεταφορών του Ιράκ Αμέρ Αμπντούλ Τζαμπάρ Ισμαήλ, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Μεταφορών κ.

Ευρ.Στυλιανίδη .

Ο υπουργός Μεταφορών του Ιράκ, ο οποίος εκτός από τον κ. Στυλιανίδη έχει προγραμματισθεί να συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομίας κ.

Ι. Παπαθανασίου, μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τον όμιλο Ρέστη όσο και για την Ελλάδα, την οποία όπως είπε επισκέπτεται για πρώτη φορά.

Η συμφωνία που κατ΄ αρχήν έχει επιτευχθεί εκ μέρους του ομίλου Ρέστη και του κράτους του Ιράκ εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει η εν λόγω χώρα στη διεθνή οικονομία απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να αναζητήσει τις νέες σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της συμφωνίας αυτής ο όμιλος Ρέστη θα παραχωρήσει στο κράτος του Ιράκ πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου τα οποία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μεταφέρουν στη χώρα τα υλικά που απαιτούνται για την εκ βάθρων ανοικοδόμησή της.

«Μόνο πέρυσι», είπε ο κ. Ρέστης αναφερόμενος στο μεταφορικό έργο που εκτιμάται ότι θα εκτελέσουν τα πλοία αυτά,«μεταφέρθηκαν στο Ιράκ από διάφορα σημεία του πλανήτη 20 εκατ.τόνοι ξηρού φορτίου». Στο σημείο αυτό ο κ. Ισμαήλ διευκρίνισε ότι η συζήτηση με τον όμιλο Ρέστη γίνεται στη βάση της παραχώρησης των πλοίων.

«Τα πλοία που θα παραχωρηθούν θα τελούν υπό τη διαχείριση της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της χώρας μας» είπε, και συμπλήρωσε ότι«η συμφωνία που θα προκύψει θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή».

Ενδιαφέρον όμως είχε η επισήμανσή του για το μέλλον της συνεργασίας του Ιράκ με τον όμιλο Ρέστη. «Οι προβλέψεις μας είναι ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα πλοία από όσα μπορεί να διαθέσει ο όμιλος Ρέστη.Επειδή όμως είναι ο πρώτος εφοπλιστής με τον οποίο θα συνεργαστεί το Ιράκ,αυτός θα έχει και τον πρώτο λόγο για το αν θα επεκτείνει τον στόλο του στη βάση της διμερούς συμφωνίας ή θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να υπάρξουν και άλλες εταιρείες οι οποίες θα συνεισφέρουν τα πλοία τους στις εθνικές μεταφορές του Ιράκ».


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=263467