News

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Στα ύψη ο δανεισμός του δημοσίου

Πέρα από κάθε πρόβλεψη αναμένεται να κινηθεί και φέτος ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, ξεπερνώντας τα 73 δισ. ευρώ έναντι περίπου 65 δισ. ευρώ που ήταν ο περυσινός δανεισμός. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό οικονομικό site euro2day παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι τεράστιες, λόγω της δυναμικής την οποία έχει λάβει κυρίως το δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος Ιουνίου έφτασε στα 317 δισ. ευρώ (περίπου στο 137% του ΑΕΠ). 
Το χρέος του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς... θα προστεθούν σ’ αυτό άλλα 10 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ζημίες του ΟΣΕ. Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω επιβαρύνσεις από δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με την εγγύηση του Δημοσίου από άλλες ΔΕΚΟ και δεν έχουν αποπληρωθεί. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη διαχείριση της ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από τον Σεπτέμβριο θα διενεργεί δημοπρασίες εντόκων γραμματίων σε μηνιαία βάση, όπως προβλέπεται άλλωστε και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θεωρούν ότι οι μηνιαίες δημοπρασίες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ρευστότητας, σε μια περίοδο όπου απαιτείται ιδιαίτερη σύνεση, πριν από την έξοδο στη διεθνή αγορά με μεγάλες εκδόσεις (πολυετή ομόλογα).