News

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Νέο αλαλούμ με την αυτοπεραίωση ....


Δεν έχει τελειωμό η ταλαιπωρία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Μετά τα λάθη στην περαίωση και στα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς, η εμπλοκή και τα προβλήματα στο σύστημα TAXIS για την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α.,
οδήγησε στην παράταση των σχετικών προθεσμιών. 
Ακριβώς, όμως, αυτή η απόφαση του υφυπουργού οικονομικών ήρθε, αντί να διευκολύνει, να περιπλέξει τελικά ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς θέτει εν αμφιβόλω την όλη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πρώτα απ΄ όλα πώς έχουν τα δεδομένα:

Οι προθεσμίες λήγουν:
  • από την 1η έως και τις 16 Μαρτίου για τις φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών
  • και από τις 12 Απριλίου για τις εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
Τι σημαίνει αυτό;

Ότι πρώτα θα υποβληθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2010 και μετά αυτές για το Φ.Π.Α. της ίδια χρονιάς.
Μέχρι και πέρυσι, οι εκκαθαριστικές υποβάλλονταν πριν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Έτσι, στις περισσότερες εφορίες, με την παραλαβή της δήλωσης, ο υπάλληλος είχε τη δυνατότητα να ζητήσει και την εκκαθαριστική για να διαπιστώσει αν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Έτσι και οι δύο δηλώσεις κατατίθεντο στην ώρα τους. Για ποιο λόγο;
Γιατί, πολύ απλά, μία από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στην αυτοπεραίωση, είναι η εμπρόθεσμη υποβολή αυτών των δηλώσεων.
Με αυτές τις αλλαγές στις προθεσμίες, ο εφοριακός δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το πότε κατατέθηκε η εκκαθαριστική Φ.Π.Α., ούτε αν αυτό που θα αναφερθεί στην εκκαθαριστική σαν πωλήσεις, είναι το ίδιο με αυτές που αναφέρονται στη δήλωση. 
Με δεδομένο, λοιπόν ότι η εφορία δεν μπορεί να κάνει την απαιτούμενη αντιπαραβολή, γιατί τα τμήματα δεν συνδέονται μεταξύ τους (!), οι εφοριακοί πρέπει να κάνουν διπλή δουλειά:
να παραλάβουν τις δηλώσεις εισοδήματος και σε δεύτερη φάση να τις συσχετίσουν με τις εκκαθαριστικές Φ.Π.Α.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι, μέχρι να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α., δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία της φορολογικής δήλωσης !
Όπως επισημαίνει o φοροτεχνικός, Παναγιώτης Παντελής, “ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το σενάριο παράτασης των προθεσμιών για τη δήλωση εισοδήματος κατά 15 ημέρες, το πρόβλημα πάλι δεν λύνεται, Το καλύτερο, που μπορεί να γίνει, είναι οι προθεσμίες για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να εναρμονιστούν με αυτές για τις εκκαθαριστικές Φ.Π.Α.”