News

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Που να γίνετε πλούσιοι μεταναστεύοντας

Η ζωή του μέσου Έλληνα θα άλλαζε σημαντικά προς το καλύτερο αν αποφάσιζε να αποχωριστεί την πατρίδα του. Από μικροεπιχειρηματίας, η οικονομική του δυναμική μετατρέπεται σε αυτή ενός μεγαλοεπενδυτή, ακόμα και ιδιοκτήτη τράπεζας.


Όλα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ζούμε είναι σχετικά. Ενας μσθός 1.000 ευρώ το μήνα στην Ελλάδα φτάνει ίσα ίσα για να περνά κάποιος αξιοπρεπώς, αλλά στον Μαυρίκιο ή την Αίγυπτο θα ζούσε σαν πλούσιος. Στην Ελλάδα το ποσό των 300.000 ευρώ δεν είναι αρκετό για την αγορά μίας μονοκατοικίας σε καλή περιοχή. Φτάνουν, όμως, για να αγοράσει ένας Ελληνας τρία διαμέρισματα των τριών δωματίων με δύο μπάνια, στον Μαυρίκιο! Ετσι, ένας Ελληνας δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο πλούσιος μόνο έναντι ενός άλλου που ζει και εργάζεται σε μία αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά και έναντι κάποιου σε ανεπτυγμένη. Και αυτό, μολονότι η αγοραστική δύναμη του μέσου Ελληνα είναι χαμηλότερη του μέσου Ευρωπαίου και του μέσου Αμερικανού.

Ομως, το γεγονός ότι υπολειπόμαστε οικονομικά, δεν σημαίνει ότι κάποιος σχετικά ευκατάστατος Έλληνας δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει σαν μεγαλοεπιχειρηματίας. Το μόνο κόστος που πρέπει επωμιστεί είναι να αποχωριστεί τον «ελληνικό ήλιο».

Για παράδειγμα, αφήνοντας την πατρίδα και πουλώντας ό,τι έχει ένας ευκατάστατος Έλληνας μπορεί να «μετατραπεί» σε μεγαλοεπιχειρηματία σε χώρες του εξωτερικού, αρκεί να μετακομίσει μόνιμα εκεί.

Κάτι το οποίο μας κοστίζει 1 ευρώ στην Ελλάδα, αξίζει μόλις 19 λεπτά του ευρώ στην Αίγυπτο, 26 λεπτά στο Βιετνάμ, 17 λεπτά στη Γκάμπια και 25 λεπτά στον Μαυρίκιο. Θέτοντας το διαφορετικά, η αγοραστική δύναμη ενός Έλληνα μετανάστη σε μία από τις παραπάνω χώρες σχεδόν πενταπλασιάζετε. Αυτό ισχύει και για το μέσο Ελληνα, ο οποίος σύμφωνα με μελέτες διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ.

Στο σενάριό μας υποθέτουμε ότι ο μέσος όρος της περιουσιακής αξίας ενός ευκατάστατου Έλληνα ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Με το ποσό αυτό ζει άνετα στην Ελλάδα. Αλλά όχι ως μεγαλοεπιχειρηματίας. Αυτό μόνο στην περίπτωση που μετακομίσει σε μια από τις παραπάνω χώρες.

Η τιμή ενός διαμερίσματος στην Αίγυπτο, τριών δωματίων, ξεκινάει από 20.000 ευρώ. Έχοντας εξασφαλίσει τη στέγαση μπορείτε να ξεκινήσετε και την επιχειρηματική σας δραστηριότητα.

Για ένα μαγαζί 103 τετραγωνικών μέτρων σε εμπορικό σημείο, λουξ έτοιμο για λειτουργία, η αξία ανέρχεται μόλις στα 18.000 ευρώ. Για τους πιο επίδοξους μετανάστες η λύση βρίσκεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, του τουρισμού και στον τραπεζικό κλάδο. Η χρηματιστηριακή αξία της Egyptian Electrical Cables ανέρχεται μόλις στα 193 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο Έλληνας μετανάστης του σεναρίου μας μπορεί να εύκολα να εισέλθει στο ιδιοκτησιακό σχήμα, αποκτώντας αρχικά το 0,5% της επιχείρισης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας αγγίζουν το 7,1%.

Στο Βιετνάμ ο Έλληνας μετανάστης-επιχειρηματίας θα ζει ακόμα πιο πλούσια, αν και οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών είναι υψηλότερες. Η κεφαλαιοποίηση της Vietnam Dairy Pr. ανέρχεται στα 857 εκατ. ευρώ και της Indochina Capital 221 εκατ. ευρώ. Αν επιλέξει την Γκάμπια ως τελικό προορισμό τότε μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης ακόμα και τράπεζας -μιας μικρής τράπεζας που θα λέγαμε στην Ελλάδα. Ειδικότερα η κεφαλαιοποίηση της Trust Bank ανέρχεται μόλις στα 1,29 εκατ. ευρώ, δηλαδή με τα 800.000 ευρώ, ανταλλάσσοντας το «ήλιο της Ελλάδας» για την πρώτη Βρετανική αποικία στη δυτική Αφρική, την Γκάμπια, ο Έλληνας μετανάστης επηρεάζει τον τραπεζικό κλάδο μιας ολόκληρης χώρας! Στην Ελλάδα με 800.000 ευρώ δεν θα μπορούσε να το κάνει.

Πολυτελής βίλα στο Μαυρίκιο
Τέλος, στο Μαυρίκιο έχει τη δυνατότητα να αγοράσει υψηλά ποσοστά σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που σημειώνουν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ετοιμοπαράδοτη πολυτελής κατοικία 90 τ.μ. μπροστά στη θάλασσα με μόλις 40.000 ευρώ. Εναλλακτικά μια πολυτελής βίλα, με 3 δωμάτια, πισίνα, διαμορφωμένος κήπος, στην παραλία αξίας 100.000 ευρώ. Το σπα μιας ώρας σε πολυτελές ξενοδοχείο κοστίζει 30 ευρώ και η ενοικίαση λιμουζίνας με οδηγό 100 ευρώ ανά ημέρα. Με τα 800.000 ευρώ σίγουρα δεν θα χρειαστεί να αγχωθείτε για το πώς θα ανταποκριθείτε στις οικονομικές απαιτήσεις.

Η σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία χαρακτηρίζεται από υψηλό κινητικότητας αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας. Οι λόγοι που δίνουν ώθηση στην κινητικότητα του κεφαλαίου είναι καθαρά κερδοσκοπικοί, σε αντίθεση με την εργασία, που εκτός από τους οικονομικούς λόγους, οφείλεται σε κοινωνικές και γεωπολιτικές αναταραχές. Όσον αφορά το κεφάλαιο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Ελλάδα προς τις χώρες του εξωτερικού ανήλθαν στο 0,7% του ΑΕΠ το 2004 και στο 0,9% το 2005.

Από την άλλη, η μετανάστευση (κινητικότητα) πολιτών από τη χώρα μας είναι σχεδόν μηδενική, καθώς μετά τις μαζικές εξόδους των Ελλήνων προς την Αμερική, την Γερμανία και την Αυστραλία, που σταμάτησαν πριν από τρεις δεκαετίες, πολλοί Έλληνες δείχνουν ανένδοτοι να αποχωριστούν την πατρίδα τους. Οι λόγοι που οδήγησαν στην μετανάστευση εκατομμυρίων Ελλήνων ήταν κυρίως οικονομικοί. Ίσως, η σημερινή γενιά θα πρέπει να εξετάσει και άλλες δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική περιφέρεια (δεν χρειάζεται αμέσως να σκεφτούμε το εξωτερικό) ή η καριέρα ή η επένδυση σε άλλες χώρες (ίσως σε φτωχότερες, ίσως σε πλουσιότερες), αντί να βλέπει να απαξιώνεται η περιουσία της οικογενείας του, βλέποντας ότι τα χρήματα που κερδίζει σήμερα αρκούν το πολύ για να τη συντηρήσουν και όχι για να την αυξήσουν.

www.kathimerini.gr Πηγές στοιχείων: Bloomberg Financial Services, Παγκόσμια τράπεζα