News

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

247 δισ. ευρώ

Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από το πρώτο κιόλας τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου διαμορφώθηκε σε 247,4 δισ. ευρώ έναντι 245 δισ. ευρώ που αναμένεται -σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις- να φτάσει το ΑΕΠ φέτος. Από τον στόχο που έχει τεθεί στον φετινό Προϋπολογισμό, το χρέος του πρώτου τριμήνου απέχει μόλις 2,8 δισ. ευρώ.

Υποψίες «δημιουργικής λογιστικής» προκαλεί εξάλλου ο ταχύτερος ρυθμός με τον οποίον αυξάνεται το χρέος σε σχέση με αυτόν που αυξάνονται τα δημόσια ελλείμματα στο ίδιο διάστημα. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,8 δισ. ευρώ, ενώ στην ίδια περίοδο το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού ήταν 538 εκατ. ευρώ, ενώ το ταμειακό άνοιγμα του Δημοσίου στην ίδια περίοδο ήταν 962 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει δηλαδή, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε με ρυθμό σχεδόν 8 φορές μεγαλύτερο απ' αυτόν του ταμειακού ελλείμματος.

Εξέλιξη που αποδίδεται στην ανάγκη -λόγω κρίσης- να εξασφαλιστούν ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και στην ανάληψη χρεών ασφαλιστικών Ταμείων.Οι διαφορές αυτές προσελκύουν το ενδιαφέρον της Eurostat η οποία απ' ό,τι φαίνεται δεν αποδέχεται ανεπιφύλακτα τα δημοσιονομικά μεγέθη μας.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην παρούσα φάση όπου το έλλειμμα κινδυνεύει για μία ακόμη φορά να βρεθεί στο «μεταίχμιο» του 3%.