News

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης των ΕΠΕ

Νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των εταιριών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τη Βουλή την Τετάρτη 14 Μαΐου και προβλέπει τη μείωση του χρονικού διαστήματος αλλά και του κόστους που απαιτούνται για να ιδρυθεί μια ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, απαιτούνταν 38 εργάσιμες ημέρες για να ιδρυθεί μια εταιρία περιορισμένης ευθύνης στην Ελλάδα. Πλέον, μετά τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, θα απαιτούνται μόνο 15 εργάσιμες ημέρες για την ίδρυση μιας ΕΠΕ, δηλαδή, εξοικονομούνται 23 ημέρες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η δημοσίευση του καταστατικού των ΕΠΕ στο τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Συχνά, όμως, η ημερομηνία της πραγματικής κυκλοφορίας των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης είναι μεταγενέστερη της αναγραφόμενης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λειτουργία της εταιρίας κατά την έναρξή της.

Για το σκοπό αυτό, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι, για να μπορεί η επιχείρηση να ξεκινά τη λειτουργία της, θα αρκεί πλέον η προσκόμιση της βεβαίωσης που χορηγεί το Εθνικό Τυπογραφείο και στην οποία αναγράφεται ο αριθμός και η ημερομηνία του ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύεται η εταιρική σύμβαση και του αντιγράφου αυτής νομίμως επικυρωμένου από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Παράλληλα, για τη διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών, το Εθνικό Τυπογραφείο υποχρεούται να αναρτά στην ιστοσελίδα του περίληψη της εταιρικής σύμβασης εντός τριών ημερών από την παραλαβή της. Έτσι, οποιοσδήποτε τρίτος προστατεύεται επαρκώς, αφού μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, όπου η προσπέλαση των δημοσιοποιούμενων πληροφοριών σχετικών με την εταιρεία είναι ανοικτή σε όλους.

Ένα δεύτερο σημείο της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης είναι ότι μειώνεται το ελάχιστο κεφαλαίο που απαιτείται για την ίδρυση των ΕΠΕ, ώστε το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο θα ανέρχεται πλέον σε 4.500 ευρώ αντί των 18.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου εκτιμάτια ότι θα συμβάλει θετικά στην αύξηση της δυνατότητας για επιχειρηματική δράση, δηλαδή στην τόνωση της ευκαιρίας δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Σημαντικό στοιχείο είναι, επίσης, ότι η εν λόγω μείωση επιδρά και στη μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ένα μέρος των εξόδων ίδρυσης είναι η καταβολή του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ) που αντιστοιχεί στο 1% του εταιρικού κεφαλαίου. Με τη μείωση του ελάχιστου καταβαλλόμενου κεφαλαίου ο φόρος θα αντιστοιχεί πλέον σε 45 και όχι σε 180 ευρώ που είναι σήμερα.