News

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Φωτοβολταϊκά: Αποδόσεις που στοχεύουν... στον ήλιο

Μια από τις πλέον διάσημες εκθέσεις, αυτή της Γερμανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (WGBU), εκτιμά ότι μέχρι το 2050 το 25% της παγκόσμιας ζήτησης σε ηλεκτρισμό θα καλύπτεται από τον ήλιο, ενώ μέχρι το 2100 το συγκεκριμένο ποσοστό θα ανέλθει στο 75%. Το περίφημο γράφημα της WGBU συνοδεύει κάθε παρουσίαση που γίνεται τους τελευταίους μήνες γύρω από την ανανεώσιμη ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά.

Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις της γερμανικής υπηρεσίας, χαρακτηρίζονται από υπεραισιοδοξία, είναι αναμφισβήτητο ότι τα φωτοβολταϊκά συγκαταλέγονται στις πλέον αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, εάν καλυπτόταν το 2% της επιφάνεια της Σαχάρας με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα παραγόταν ικανή ενέργεια για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Στην πραγματικότητα η ώθηση για τις ΑΠΕ και τη φωτοβολταϊκή βιομηχανία έρχεται ακριβώς από τη συνειδητοποίηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ανάγκης για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η ανάγκη για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία μειώνει το κόστος επένδυσης και καθιστά τα φ/β αποδοτικότερα.

EPIA

Στο δεύτερο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις ηλιακές φωτοβολταϊκές επενδύσεις που διοργανώθηκε πρόσφατα από την EPIA (European Photovoltaic Industry Association) στη Φρανκφούρτη έγιναν γνωστά ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

* Πάνω από το 25% των χρημάτων που επενδύονται στις ΑΠΕ κατευθύνονται στα φωτοβολταϊκά.

* Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών το 2012 εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 11GW εγκατεστημένης ισχύος από 2,3 GW που ήταν το 2007.

* Την περίοδο από το 2008 έως το 2011 αναμένεται ότι θα επενδυθούν μεταξύ 300 και 500 δις δολαρίων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

* Στην Ευρώπη, οι ανάγκες χρηματοδότησης επενδύσεων κυμαίνονται μεταξύ 15 και 22 δισ. ευρώ.

* Το 2010 περίπου το 20% της αγοράς φ/β θα καλύπτει τις ανάγκες του με την τεχνολογία thin film, ενώ τα προϊόντα που βασίζονται σε σιλικόνη θα καλύπτουν το 80%.

Πράγματι από το 2000 και μετά η φωτοβολταϊκή βιομηχανία «έσπασε τα κοντέρ» με αλλεπάλληλα ρεκόρ ανάπτυξης σε σχέση με όλους τους τομείς της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου. Σύμφωνα με μελέτη του Worldwatch Institute στη Ουάσιγκτον, η παγκόσμια παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ αυξήθηκε κατά 41% το 2006, φτάνοντας τα 2521MW. Η αύξηση σε σχέση με το 2000 είναι 600%. Το ποσοστό αυτό καθιστά τη φωτοβολταϊκή βιομηχανία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ενεργειακή πηγή.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανόν, στο άμεσο μέλλον η προσφορά πάνελ να υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2009 οι παραγωγοί θα έχουν εγκαταστήσει γραμμές παραγωγής με ετήσια δυναμικότητα τα 17GW. Το νούμερο αυτό εφόσον επαληθευτεί ξεπερνά κάθε αισιόδοξο σενάριο για την αύξηση της ζήτησης σε φωτοβολταϊκά.

UBS

Σύμφωνα με τον Ελβετικό οίκο, οι επτά μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς (μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Hemlock, REC, Wacker Chemie, Tokuyama and MEMC) σχεδιάζουν επενδύσεις για την μείωση του κόστους, τη δημιουργία νέων μεθόδων παραγωγής κλπ. Παρόλα αυτά η UBS εκτιμά ότι καθώς ο σχεδιασμός και η δημιουργία νέων εργοστασίων θα ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο έως τριών ετών, η επιπλέον παραγωγική δυνατότητα θα εμφανιστεί στην αγορά μέχρι το 2010.

Σε σχέση με τις προοπτικές της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή (2006 – 2010 στο 53%) ενώ τα περιθώρια κέρδους τέλος θα παραμείνουν υψηλά για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Lehman Brothers

Δυνατότητες ανάπτυξης της τάξης του 40% ετησίως, βλέπει στα φωτοβολταϊκά η Lehman Brothers, στην ανάλυσή της για την ευρωπαϊκή αγορά των ΑΠΕ. Από το 2001 έως το 2006 το κόστος των φ/β μονάδων έχει πέσει από τα 11 δολάρια ανά watt στα 4 δολάρια, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μείωσης φτάνει το 10%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιπλέον τόνωση της ζήτησης όταν το κόστος ενέργειας των φ/β θα φτάσει στα επίπεδα του συμβατικού ηλεκτρικού συστήματος. Κυρίαρχες χώρες στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα παραμείνουν σύμφωνα με τον οίκο η Γερμανία και η Ιαπωνία, ενώ οι επόμενοι πιθανοί μεγάλοι παίκτες θα είναι οι ΗΠΑ και η Ισπανία. Δυνατότητα να γίνουν μεγάλες αγορές στα φ/β μέσα στην επόμενη πενταετία έχουν η Κορέα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα

Goldman Sachs

Στη δυναμική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού από τον ήλιο, αναφέρεται στην έκθεσή της και η Goldman Sachs. Ο οίκος επισημαίνει ωστόσο ότι οι ελκυστικές τιμές των 150 έως 250 €/MWh, εξαρτώνται καθαρά από τις κρατικές επιδοτήσεις τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Πάντως η Goldman Sachs επικαλείται τις προβλέπεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες, η τιμές του ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά θα παραμείνουν πάνω από τα 100 €/MWh

Ελλάδα

Ήδη σήμερα στη χώρα μας λειτουργεί η πρώτη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Πάτρα ενώ σχεδιάζονται ακόμη τουλάχιστον τρεις ακόμη μεγάλες ή μεσαίες μονάδες παραγωγής πάνελ. Πρόκειται για τις μονάδες της Solar Cells στη ΒΙΠΕ Πάτρας, τη Next Solar στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, καθώς και τις Pirition και Silsio, επίσης στην Πάτρα.