News

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

«Κεραμίδα» 7,2% για τους δανειολήπτες

Μια ανάσα από επιτόκια που ξεπερνούν και το 7% βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι το 2005 πήραν στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο 3ετίας. Η περίοδος χαμηλού επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια ολοκληρώνεται και τα νοικοκυριά θα πρέπει προετοιμαστούν… ψυχολογικά και οικονομικά για κατακόρυφη αύξηση των δόσεών τους.

Με βάση τα δάνεια που χορηγήθηκαν το 2005, η επιβάρυνση στη μηναία καταβολή ξεκινά περίπου από 58,50 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 136 ευρώ. Οι όροι της σύμβασης που αφορούν στην κυμαινόμενη περίοδο είναι καθοριστικοί για την επιβάρυνση του δανειολήπτη.

Στα δάνεια αυτά, όπως και σε πολλά από τα στεγαστικά που χορηγούνται σήμερα, ο πελάτης είχε προσυμφωνήσει για το είδος του επιτοκίου (EKT, Euribor μηνός ή Euribor 6μήνου), αλλά και το περιθώριο προσαύξησης (spread) που θα επιβαρυνθεί με την ολοκλήρωση της σταθερής περιόδου. Eτσι, εκτός από το «αγκάθι» του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, το οποίο εδώ και σχεδόν έναν χρόνο κινείται υψηλότερα από αυτό της ΕΚΤ, τη χαριστική βολή στις δόσεις δίνει το «κλειδωμένο» περιθώριο προσαύξησης το οποίο μπορεί να ξεπερνά και το 2,50%.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρχαν τράπεζες που έδιναν την επιλογή εκ νέου σταθερού επιτοκίου ή στο είδος του επιτοκίου βάσης.

Το 2005, χρονιά που ακόμη το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν στο 2%, χιλιάδες καταναλωτές επιδόθηκαν σε έναν αγοραστικό παροξυσμό απόκτησης κατοικίας, πολλοί από αυτούς φοβούμενοι και την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2006, έστω και αν δεν ισχύει για την πρώτη κατοικία. Ο ανταγωνισμός των τραπεζών έφερε επιτόκια 3ετίας από 4,40% μέχρι 4,90% με τις μηνιαίες δόσεις τότε στα 630 – 660 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκειας 20 ετών.

Μετά τη συμπλήρωση της σταθερής περιόδου οι δανειολήπτες που έχουν «δεσμευτεί» σε κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν ότι στην καλύτερη περίπτωση επιβαρύνονται με κόστος της τάξης του 6%, αν η τράπεζά τους χρησιμοποιεί το επιτόκιο ΕΚΤ (σήμερα 4% + περιθώριο από 1,50% ή 1,80%). Στην περίπτωση αυτή η δόση θα αυξηθεί στα 703 ευρώ το μήνα από περίπου 640 που ήταν για τρία χρόνια και οι δανειολήπτες θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί.

Τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους αποπληρώνουν το δάνειό τους με επιτόκιο αναφοράς το Euribor, μια που το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ διάρκειας ενός μήνα βρίσκεται στο 4,47% και το Euribor 6μήνου στο 5,12%. Υπήρχαν, λοιπόν, προϊόντα που προέβλεπαν τότε ότι με τη λήξη της 3ετίας ο πελάτης θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο Euribor μηνός + περιθώριο 2,75%, δηλαδή συνολικό επιτόκιο 7,22%. Σε αυτήν την περίπτωση η δόση θα ανέλθει σε 775,20 ευρώ. Αν το σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια ήταν 4,50% και η μηνιαία καταβολή της περιόδου στα 639 – 640 ευρώ, η παρά κάτι αύξηση του επιτοκίου κατά 3 μονάδες μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 136 ευρώ για το πορτοφόλι του δανειολήπτη.