News

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Οι παράγοντες-«κλειδιά» για την εξέλιξη των τιμών στα σιτηρά

Η καλλιεργήσιμη γη, η θέρμανση του πλανήτη, η αύξηση του πληθυσμού και η αύξηση της ζήτησης για βιοκαύσιμα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την εξέλιξη των τιμών των σιτηρών την επόμενη δεκαετία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Δημητριακής ΑΕ κ. Παύλος Δελατόλας μιλάει για την κρίση στην αγορά σιτηρών πριν από την ημερίδα «Αγορά σιτηρών 2008- 2009. Διεθνείς εξελίξεις- Προοπτικές» που διοργανώνει η εταιρεία.


- Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των σιτηρών την τελευταία διετία;

«Σε ορισμένα εμπορεύματα διπλασιάστηκαν. Αυτό όμως που ίσως θα έπρεπε να συγκρατήσουμε είναι ότι σε σταθερές δολαριακές τιμές του 1990 οι τιμές των περισσότερων δημητριακών ήταν υψηλότερες τη διετία 1973-1974 απ΄ ό,τι είναι σήμερα. Σας θυμίζω ότι τότε το βαρέλι αργού από τα 3 δολάρια το βαρέλι ανέβηκε στα 40».

- Αρκετός θόρυβος γίνεται τελευταία για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τον ρόλο τους. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Αναφέρεστε σε επενδύσεις που διενεργούν πράγματι διάφορα αμοιβαία κεφάλαια σε συνδυασμούς διάφορων αγροτικών προϊόντων κυρίως στο χρηματιστήριο του Σικάγου. Είναι γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε αγροτικά προϊόντα κατ΄ αυτόν τον τρόπο έφθασαν τα 225 δισ. δολάρια. Δεν παύουν όμως να αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 20% των συνολικά επενδυμένων κεφαλαίων σε εμπορεύματα, όπου το 50% είναι στον τομέα της ενέργειας, το 10%, περίπου, στα μέταλλα και το 20% σε ευγενή μέταλλα (π.χ., χρυσός κτλ.). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το 20% είναι αμελητέο ποσοστό, και βεβαίως επηρεάζει τις τιμές».

- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

«Αν αναφέρεστε στον ρόλο των hedge funds και πρέπει να απαντήσω μονολεκτικά, θα σας έλεγα με ένα ισχυρότερο δολάριο. Σπεύδω να προσθέσω ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, αν παρακολουθήσει κανείς τις κινήσεις της Fed».

- Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξη των τιμών την επόμενη δεκαετία;

«Πολλοί. Από πλευράς προσφοράς έχουμε τη διαθέσιμη καλλιεργήσιμη γη που από 84.000 τετρ. μέτρα κατά κεφαλήν το 1962 έπεσε στα 43.000 τετρ. μέτρα. Το ίδιο διάστημα οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 2,3 φορές. Υπολογίζεται ότι η καλλιεργήσιμη αγροτική γη θα αυξηθεί κατά 6% ως το 2015, ενώ οι αποδόσεις θα αυξηθούν κατά 13% την ίδια περίοδο.

Το κυριότερο όμως είναι η θέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 30% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης είναι αρδεύσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αποθέματα νερού.

Στη ζήτηση τώρα έχουμε την κατά 1,8 φορές αύξηση του πληθυσμού (από 3,7 δισεκατομμύρια το 1970 σε 6,5 δισεκατομμύρια το 2005), την αύξηση της ζήτησης την ίδια περίοδο, όπου στο σιτάρι πήγαμε από 330 εκατ. μ.τ. σε 620, στο καλαμπόκι από 270 εκατ. μ.τ. σε 720, στον σογιόσπορο από 46 εκατ. μ.τ. σε 228 εκατ. μ.τ. κ.ο.κ.

Ας μη λησμονούμε τέλος την αύξηση ζήτησης για βιοκαύσιμα, με τον υπερδιπλασιασμό που παρακολουθούμε την περίοδο 2001-2007 σε 124 εκατ. μ.τ., ενώ οι προβλέψεις είναι για εξαπλασιασμό ως το 2030».


Εκτύπωση - Email - Απόκομμα
Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 18/6/2008