News

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Προσεχώς λύσεις για τα φωτοβολταϊκά από το ΥΠΑΝ

Σύντομα αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα επιλύονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του τεράστιου όγκου αιτήσεων για φωτοβολταϊκά. Αυτό προκύπτει από δήλωση αρμόδιου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον αρμόδιο διευθυντή ΑΠΕ & Εξοικονόμησης Ενέργειας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Χ. Πίππο, η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται «το συντομότερο δυνατό» και θα περιλαμβάνει ένα «πρόγραμμα βελτίωσης της διαδικασίας προώθησης των φωτοβολταϊκών για ηλεκτροπαραγωγή». Στόχος της βελτίωσης αυτής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Αναπτυξης, θα είναι η προώθηση των έργων με βάση τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ επίσης θα αντιμετωπίζεται το σοβαρό πρόβλημα συμφόρησης που έχει προκληθεί από το μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχει υποβληθεί στη ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των εισηγήσεων που «έχουν εισακουστεί» περιλαμβάνεται και πρόταση να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης φωτοβολταϊκών έργων με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της τιμολόγησης και των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου. Έτσι μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εξετάζεται να αρθούν ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, εάν αποφασιστεί ως έτος ορόσημο το 2010, τότε τα έργα που θα υλοποιηθούν στη συνέχεια δε θα απολαμβάνουν στο σύνολό τους τα «ωφελήματα» που υπάρχουν σήμερα. Οι απώλειες αυτές ωστόσο εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστούν, καθώς μετά από τρία με τέσσερα χρόνια θα έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος επένδυσης, οπότε και πάλι οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα είναι εξαιρετικά συμφέρουσες.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του κ. Πίππου, στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο οποίος τόνισε ότι «η βελτίωση των όρων και του χρόνου διάρκειας της σύμβασης αγοραπωλησίας, η διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης, η συνέχιση του καθεστώτος στήριξης της τιμής της ανανεώσιμης κιλοβατώρας και η μείωση του κόστους εγκατάστασης, μέσα από την ωρίμανση των τεχνολογιών και της επίτευξης οικονομικών κλίμακος θα αντισταθμίσει την μελλοντική άρση του καθεστώτος επιδότησης κεφαλαίου».

Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προθυμία της ηγεσίας του Υπ.Αν. να προχωρήσει σε διευθέτηση ορισμένων παραδόξων και κενών που υπάρχουν σήμερα στο καθεστώς που διέπει τα φωτοβολταϊκά και ειδικότερα τα πολύ μικρά φ/β που προορίζονται για ιδιοκατανάλωση. Και αυτό γιατί εάν κάποιος σήμερα επιθυμεί για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας να εγκαταστήσει φ/β στην ταράτσα του σπιτιού του, ελλείψει νομοθετικής πρόβλεψης,δεν μπορεί.
Αυτό αναμένεται σύντομα να αλλάξει.