News

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Κίνητρα για φωτοβολταϊκά σε μικρά κτήρια

Απλοποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο και στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα

Νέο, απλοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εγκαταστάσεις μικρών φωτοβολταϊκών στα κτίρια επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προσανατολίζεται σε έγκριση, χωρίς επιμερισμό, όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για φωτοβολταϊκά, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας που έχουν τεθεί.

Τα νέα μέτρα προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Κώστας Μουσουρούλης σε εκδήλωση για την παρουσίαση καμπάνιας του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έγινε χθες παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη.

Ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και με κυβερνήσεις άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. επεξεργάζεται πρόγραμμα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά στον οικιακό τομέα (π.χ. στέγες) με αδειοδοτικές και οικονομικές διευκολύνσεις για τον πολίτη. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου.

Αιτήσεις
Αναφερόμενος στις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων είπε πως πλέον εξετάζεται πολύ σοβαρά εφόσον αξιολογηθούν θετικά από τη ΡΑΕ ως προς το τεχνικό σκέλος και από το ΕΠΑΝ ως προς τα κριτήρια του αναπτυξιακού νόμου, να εγκριθούν χωρίς μείωση της αιτούμενης ισχύος προκειμένου τα έργα να προσαρμοστούν στο πλαφόν που έχει τεθεί ανά περιφέρεια εγκατάστασης, όπως σχεδιαζόταν στο παρελθόν.

Μελέτες που έχουν γίνει καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν τελικώς εγκριθεί το 1/3 των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, τότε ως το 2012 θα έχουν εγκατασταθεί γύρω στα 300 MW, φωτοβολταϊκή ισχύς που δεν δημιουργεί πρόβλημα τεχνικό ή οικονομικό στο σύστημα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει παγώσει την υποδοχή αιτήσεων για νέα φωτοβολταϊκά, από τον Οκτώβριο του 2007 για τα μικρά και από τον περασμένο Μάρτιο για τα μεγάλα, λόγω της πληθώρας των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι τότε: Ως το τέλος Ιανουαρίου είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ 7.800 αιτήσεις προς αξιολόγηση, συνολικής ισχύος 3.330 ΜW

Συστηματικοποιήσεις
Ο κ. Μουσουρούλης πρόσθεσε ακόμα ότι για τα έργα ΑΠΕ που θα γίνουν με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από το 2009 και μετά, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας άλλου συστήματος τιμολόγησης, με δημοπράτηση για την εγγυημένη τιμή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας.

Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκονται συνολικά αιολικά πάρκα ισχύος 919 MW. Στον αναπτυξιακό νόμο έχουν ενταχθεί 144 επενδύσεις, ισχύος 312 MW και προϋπολογισμού 472 εκατ. ευρώ και στο ΕΠΑΝ 185 επενδύσεις για 607 MW, συνολικού προϋπολογισμού 736,7 εκατ. ευρώ.

Σήμερα είναι εγκατεστημένα 1.100 MW σε ΑΠΕ με παραγωγή ενέργειας 2, 4GWh και για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης ΑΠΕ στο 18% του ενεργειακού ισοζυγίου ως το 2020 η παραγωγή πρέπει να φθάσει στα 5-7 GW.

Τέλος χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια επισκέφθηκε το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.