News

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Ξεσκονίζει" όλες τις συμβάσεις franchising

Ολες οι συμβάσεις δικαιοχρησίας (franchising) θα ξεσκονιστούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με αφορμή το πρόστιμο των 5.192.346 ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία DIA HELLAS από την Επιτροπή, καθώς ως δικαιοπάροχος καθόριζε τις τιμές λιανικής του δικτύου των δικαιοδόχων της (καταστημάτων franchising), γεγονός που αντιβαίνει στην κείμενη περί ανταγωνισμού νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική της DIA HELLAS έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καταστημάτων franchising καθώς όχι μόνο καθόριζε - για την ακρίβεια επέβαλε - τις τιμές λιανικής που πολλές φορές ήταν κάτω του κόστους αγοράς ή με περιθώριο κέρδους εξαιρετικά μικρό (περίπου 3%), αλλά και καρπώνονταν σημαντικό μέρος των εκπτώσεων που έδιναν οι προμηθευτές. Δηλαδή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η έκπτωση που χορηγούσαν οι προμηθευτές στη DIA HELLAS και ήταν της τάξης του 20% - 25%, δεν "έφτανε" στα καταστήματα franchising και κατά συνέπεια στους καταναλωτές. Στην ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκαν στοιχεία, που αποδείκνυαν ότι σε περιπτώσεις που η DIA αποφάσιζε να κάνει προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, τα εμπορικά περιθώρια για τα καταστήματα μετατρέπονταν σε αρνητικά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει ότι είναι σαφέστατα υπέρ και αντιλαμβάνεται πλήρως την χρησιμότητα των Discount Super Market και των χαμηλών τιμών, αλλά σύμφωνα με τους Κανόνες του Ανταγωνισμού, η απαγόρευση καθορισμού τιμής είναι γενικής εφαρμογής και δεν μπορεί να εξετάζεται υπό το πρίσμα των χαμηλών ή των υψηλών τιμών.

Πάντως η πολιτική της DIA HELLAS κάθε άλλο παρά επέτρεπε στα καταστήματα franchising να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Η Επιτροπή έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της σχετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση εφαρμόζοντας την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κάθετες συμπράξεις. Κατέστησε εξάλλου σαφές ότι συμφωνίες δικαιόχρησης (franchising) δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων που προβλέπονται για όλες τις επιχειρήσεις στο δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή στο πλαίσιο μιας σύμβασης δικαιόχρησης, η υποχρέωση τήρησης από μέρους της δικαιοδόχου της εμπορικής πολιτικής της δικαιοπαρόχου, η συμμόρφωσή της στις οργανωτικές αρχές του συστήματος και ο σεβασμός της αρχής της ομοιομορφίας ώστε να διασφαλίζεται η ταυτότητα και η φήμη του εν λόγω δικτύου, δεν απαλλάσσει τις συμβαλλόμενες εταιρίες από την τήρηση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού. Κανόνες που ενώ επιτρέπουν τον καθορισμό από την δικαιοπάροχο ανώτατων ή προτεινόμενων τιμών για το δίκτυό της, της απαγορεύουν να καθορίζει άμεσα ή έμμεσα τις λιανικές τιμές των δικαιοδόχων της.