News

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Διάσταση μεταξύ ΡΑΕ και ΥΠΑΝ για τα φωτοβολταϊκά

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΡΑΕ και υπουργείου Ανάπτυξης, παρατηρείται με αφορμή το θέμα των φωτοβολταϊκών. Οι προτάσεις που κοινοποιήθηκαν χθες από το γενικό γραμματέα του ΥΠΑΝ για την «απεμπλοκή» των χιλιάδων αιτήσεων, συναντούν την αντίρρηση της ρυθμιστικής αρχής, γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κ. Μουσουρούλης.

Βασικό θέμα που θέτει η ΡΑΕ είναι η επιβάρυνση που θα προκύψει στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού σε περίπτωση που γίνει αποδεκτός μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Έτσι ενώ ο κ. Μουσουρούλης υποστήριξε ότι η επιβάρυνση του «τέλους ΑΠΕ» που πληρώνουν οι καταναλωτές θα είναι μηδενική, σε περίπτωση που γίνει δεκτό το ένα τρίτο των αιτήσεων (σε σύνολο περίπου 8 χιλιάδων αιτήσεων).

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Μ. Καραμανής, εκτιμά ότι η επιβάρυνση του οικιακού τιμολογίου από το πρόγραμμα ανάπτυξης φ/β στην πλήρη ανάπτυξή του (750MW) θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του τέλους ΑΠΕ, και κατά συνέπεια την επιβάρυνση συνολικά του τιμολογίου που σήμερα πληρώνουν οι καταναλωτές. Το ποσοστό της επιβάρυνσης σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προτάσεις του ΥΠΑΝ για το «ξεμπλοκάρισμα» των αιτήσεων, μπορεί να αποτελέσει «δυσάρεστη έκπληξη”. Ενδεικτικά σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι από 0,3 ευρώ το τέλος ΑΠΕ θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 4 έως 6 ευρώ, καθώς το ετήσιο κόστος από τη λειτουργία φ/β μονάδων υπολογίζεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι η ΡΑΕ και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Θ. Πανάγος, που χειρίστηκαν εξαρχής το πρόγραμμα των φ/β, χρεώνονται τόσο την καθυστέρηση στην αξιολόγηση των χιλιάδων αιτήσεων όσο και λάθη στη διαδικασία που έχει οδηγήσει χιλιάδες απλούς πολίτες σε έξοδα και ταλαιπωρία.