News

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Επενδυτικές ευκαιρίες για τους Ελληνες στην Αίγυπτο

Το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με το γραφείο του Οργανισμού για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα και την αιγυπτιακή πρεσβεία στη χώρα μας, πραγματοποίησε χθες ημερίδα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ασεμ Ράγκαμπ , πρόεδρος της Γενικής Αρχής για τις Επενδύσεις (GΑFΙ). Ο κ. Ράγκαμπ απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν ως εξής:



- Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

«Οπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Αίγυπτο- πολιτιστικές, εμπορικές και επενδυτικές. Και οι σχέσεις αυτές είναι αμφίδρομες: δεν έχουν επενδύσει μόνο οι Ελληνες στην Αίγυπτο, αλλά και οι Αιγύπτιοι στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια ακόμη πιο έντονη κινητικότητα. Είχαμε την επίσκεψη του προέδρου Μουμπάρακ τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, καθώς και την επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής (υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών) στην Αίγυπτο πριν από δύο μήνες. Σήμερα ήρθαμε εδώ με σκοπό να ενημερώσουμε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Αίγυπτος».

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αιγυπτιακής οικονομίας που πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές;

«Η Αίγυπτος αποτελεί μια μεγάλη αγορά με 76 εκατομμύρια κατοίκους και μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών αποδίδουν. Το 2007 οι ξένες επενδύσεις έφθασαν στο 10% σχεδόν του ΑΕΠ. Την τελευταία τριετία ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε κατά μέσον όρο το 7% ετησίως. Παράλληλα, μέσω των συμφωνιών που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Αιγύπτου, τα προϊόντα μας έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ΗΠΑ, στην Παναραβική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, στην ΕΕ κ.α. Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και αποτελεί την πύλη των επενδυτών για την Αφρική. Φυσικά υπάρχουν και δυσκολίες, αλλά η βούληση της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει είναι δεδομένη».

- Πού προσφέρονται σήμερα ευκαιρίες για επενδύσεις;

«Σήμερα παρουσιάζονται ευκαιρίες στον τομέα της πετροχημικής βιομηχανίας. Επίσης, στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Εξάλλου, ο κλάδος των μεταφορών γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση. Η γεωπολιτικής σημασίας θέση της Αιγύπτου τής παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο για το εμπόριο προς τη Μεσόγειο και τις αραβικές χώρες. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και επενδύσεις στον τομέα των «logistics», οι οποίες ήδη λαμβάνουν χώρα. Ο τουρισμός είναι επίσης μεγάλη πηγή εσόδων για την οικονομία της Αιγύπτου. Ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ και απασχολεί το 28% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η επεξεργασία τροφίμων αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει προσελκύσει επενδύσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Τέλος, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει προσελκύσει επενδύσεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως. Η Αίγυπτος αποτελεί μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία για τους Ελληνες. Είναι κοντά, είναι μια μεγάλη αγορά, δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την ελληνική οικονομία. Προσφέρει πρόσβαση στην αφρικανική αγορά. Προσφέρει καλή ποιότητα ζωής στα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων που θα την επιλέξουν για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους».