News

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Η κρίση ρευστότητας ωφελεί τους καταθέτες - βλάπτει την οικοδομή

ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ

Σε ευχή για τους καταθέτες, κατάρα για την οικονομία έχουν μετατραπεί τα υψηλά επιτόκια.

Η κρίση ρευστότητας, η οποία αρχίζει πλέον να διαβρώνει το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα, έχει εκτοξεύσει τα επιτόκια της διατραπεζικής στο 5,2% συμπαρασύροντας μαζί τους τις αποδόσεις ακόμη και των απλών λογαριασμών ταμιευτηρίου. Στην άλλη όψη του νομίσματος, η άνοδος του κόστους δανεισμού διαμορφώνει ένα ζοφερό περιβάλλον για την πραγματική οικονομία, η οποία πλέον αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης, όπως δείχνει η καθίζηση στην οικοδομή.

Η οικοδομή, η οποία λειτουργεί ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη της οικονομίας, συνθλίβεται πλέον υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι ημέρες των παχέων αγελάδων έχουν πλέον περάσει καθώς οι οικοδομικές άδειες στο πρώτο τρίμηνο του 2008 εμφάνισαν μείωση κατά 26,2%%, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες στο ίδιο διάστημα καταγράφουν πτώση κατά 29%. Η πτώση είχε ήδη ξεκινήσει από πέρυσι, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 η οικοδομική δραστηριότητα είχε εμφανίσει πτώση κατά 5,19%.

Το πετρέλαιο απομυζά

Ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας απειλείται πλέον και από την πετρελαϊκή κρίση, αφαιρώντας ολοένα και περισσότερους πόρους από την εγχώρια οικονομία προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι εισαγωγές καυσίμων.

Κερδισμένοι από το νέο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων φαίνεται ότι είναι οι καταθέτες, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν πλέον επιτόκια που αγγίζουν το 6%. Η ρευστότητα δεν φαίνεται ότι μπορεί να εξομαλυνθεί καθώς στη διατραπεζική αγορά το επιτόκιο euribor διάρκειας ενός έτους έχει φτάσει αισίως το 5,2%. Η εκτίναξη των επιτοκίων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυσπιστία των τραπεζών να δανείσει η μία την άλλη. Ετσι οι τραπεζίτες, αντί να προσπαθήσουν να πείσουν τους συναδέλφους τους προκειμένου να αντλήσουν όση ρευστότητα τους λείπει, απευθύνονται με ελκυστικές προσφορές είτε σε ιδιώτες καταθέτες είτε σε θεσμικούς επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία).

Ετσι, οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν για προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους επιτόκια που υπερβαίνουν το 5,5%. Ενδεικτικά η Τράπεζα Πειραιώς επανέφερε τα γνωστά ομόλογα της ΕΤΒΑ με απόδοση (μικτή) 5,6%. Εναλλακτικά η ίδια τράπεζα προσφέρει 6% στο πρώτο εξάμηνο και στο δεύτερο euribor +0,2%. Η Κύπρου προσφέρει εξάμηνη κατάθεση με επιτόκιο 6,55 για το πρώτο τρίμηνο και 4,5% για το δεύτερο.

Η Citibank ανακοίνωσε ετήσιο επιτόκιο 5,5%. Η Alpha διαθέτει ομόλογα διάρκειας 18 και 36 μηνών με απόδοση έως και 5,5%. Η Τράπεζα Αττικής προσφέρει προθεσμιακό λογαριασμό με 5,5%. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της Eurobank με επιτόκιο το οποίο φημολογείται ότι θα είναι ελκυστικό. Ακόμη και η Εθνική δεν έμεινε έξω από τον χορό προσφέροντας για κατάθεση ειδικής προθεσμίας επιτόκιο 5% για το πρώτο τρίμηνο και για το δεύτερο το ισχύον τότε euribor. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/06/2008