News

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Με δύο απλές κινήσεις - κίνητρα θα γέμιζε η Ελλάδα φωτοβολταϊκά

Θα κερδίζαμε 650 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος από τα 500 ΜW οικιακών φωτοβολταϊκών που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία

Πόλεμος στον καύσωνα με όπλο τον ήλιο


Με δύο απλές κινήσεις - κίνητρα θα γέμιζε η Ελλάδα φωτοβολταϊκά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ chkaranikas@dolnet.gr

Έως και 500 ΜW οικιακών φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να δώσει γενναία κίνητρα στους ιδιώτες, σύμφωνα με υπολογισμούς της Greenpeace.

Από την παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτονταν πλήρως οι ανάγκες ηλεκτροδότησης σε περίπου 120.000 νοικοκυριά ή οι ετήσιες ενεργειακές ανάγκες σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ένα μικρό μέρος της Κρήτης. Με τον ήλιο δηλαδή θα πολεμούσαμε τον καύσωνα, σε μια χώρα όπου η ηλιοφάνεια είναι υπεραρκετή. Με τη συγκεκριμένη ισχύ θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα ελλείμματος ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Όπως επισημαίνει η Greenpeace, η θεσμοθέτηση δύο άμεσων κινήτρων- η απαλλαγή του ΦΠΑ (19%) στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων ή η μείωσή του σε 9% και η κατάργηση της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων- δίνει τη λύση. Επιπλέον, προτείνεται να μην απαιτείται καμία άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ούτε να υποβάλλεται αίτηση εξαίρεσης από την άδεια παραγωγής που ισχύει σήμερα για τα μικρά συστήματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης τα 500 ΜW από οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στις ταράτσες σπιτιών δίνουν 650 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος, καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση αιχμής λόγω των αυξημένων αναγκών ρεύματος κατά τις περιόδους καύσωνα.

Κέρδος και από ρύπους. Ταυτόχρονα, θα γλίτωνε η ατμόσφαιρα από 650.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενώ η μεγάλη διασπορά των οικιακών φωτοβολταϊκών δεν προκαλεί προβλήματα στο δίκτυο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Όπως επισημαίνει η Greenpeace, την τελευταία διετία στη χώρα μας εγκαταστάθηκαν μόλις 327 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (229 ΜW αιολικών, 89 ΜW μικρών υδροηλεκτρικών, 7 ΜW βιομάζας και 2 ΜW φωτοβολταϊκών), ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Γερμανία εγκατάστησε 3.900 ΜW αιολικών και 2.000 ΜW φωτοβολταϊκών και η Ισπανία 5.100

ΜW αιολικών και 500 ΜW φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Fraunhofer που ολοκληρώθηκε το 2007 για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατετάγη στη 2η χειρότερη θέση, μετά την Ουγγαρία, όσον αφορά τη γραφειοκρατία που παγώνει τις επενδύσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την Greenpeace, είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του 2007 έως σήμερα δαπανήθηκαν από υποψήφιους επενδυτές περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να λάβουν αδειοδότηση για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ανεπαρκής στόχος. Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατάρτισε πρόγραμμα ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, το οποίο θέτει ως στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία 500 ΜW στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 200 ΜW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έως το 2020. Στον ίδιο νόμο αναγνωρίζεται η υποχρέωση της Ελλάδας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 20,1% επί της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2010. Παράλληλα, υιοθετείται σε εθελοντική βάση για το 2020 περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 29%.

«Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία ωστόσο, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς, ορίζει ως στόχο για την Ελλάδα το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να καλύπτεται από ΑΠΕ έως το 2020. Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 35% έως το 2020. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο στόχος που το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας είναι ανεπαρκής. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι εγκατεστημένα περισσότερα από 9,5 ΜW φωτοβολταϊκών. Ο νόμος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ χθες συμπλήρωνε δύο χρόνια ζωής και όμως δεν έχουν προστεθεί περισσότερα από 4-4,5ΜW φωτοβολταϊκών», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ από την Greenpeace.

Απίστευτες καθυστερήσεις.

Σαν να μην έφτανε η μικρή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2006 και μετά, οι χρόνοι αδειοδότησης «όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις επιμηκύνθηκαν», επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ. «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αιολικών, όπου οι νέες διαδικασίες αύξησαν τον μέσο χρόνο για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης κατά 22 επιπλέον μήνες. Όσο για τα φωτοβολταϊκά, ακόμη και οι εξαιρέσεις από την άδεια παραγωγής για τα μικρά συστήματα, που υποτίθεται ότι δίνονται σε δέκα το πολύ ημέρες με βάση τη νομοθεσία, κάνουν στην πράξη πολλούς μήνες για να εκδοθούν», συμπληρώνει.
"TA NEA" Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008Αρ. Φύλλου: 19.152