News

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

"Βουλιάζουν" στα χρέη τα νοσοκομεία

Έντονη ανησυχία δημιουργούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση τα υπέρογκα χρέη του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία φθάνουν στα 1,6 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα, μεταφέρεται από τα νοσοκομεία προς τους προμηθευτές με τις συγκεκριμένες οφειλές να προσεγγίζουν πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα χρέη των ταμείων προς τα νοσοκομεία, ο ΟΓΑ χρωστάει τα περισσότερα και συγκεκριμένα ποσό 528 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 33% του συνόλου των οφειλών των ταμείων. Ακολουθεί το ασφαλιστικό ταμείο του δημοσίου με 375,3 εκατ. ευρώ (24% του συνόλου), το ΙΚΑ με 365 εκατ. ευρώ (23%), ο Οίκος Ναύτου με 86,5 εκατ. ευρώ (5%), ο ΟΑΕΕ με 68 εκατ. ευρώ (4,1%), τα ΤΑΠΟΣΕ - ΤΑΠΟΤΕ με 44,2 εκατ. ευρώ (3,3%), το ΤΣΑΥ με 14,2 εκατ. ευρώ (1,4%), το ΤΣΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ (1,2%) και τα υπόλοιπα Ταμεία με 92,6 εκατ. ευρώ.

Νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το προσεχές διάστημα, θα επιβάλλει στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία να καταρτίζουν προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και τριετή επιχειρησιακά σχέδια (business plan). Για πρώτη φορά οι φορείς αυτοί θα κληθούν να καταρτίσουν επιχειρησιακά σχέδια με ορίζοντα τριετίας, με στόχο να οριστούν συγκεκριμένοι κανόνες ως προς τα κονδύλια που διαχειρίζονται και κατ΄ επέκταση να ελεγχθούν οι δαπάνες που πραγματοποιούνται.

Παράλληλα, το σύστημα της καθετοποίηση των στόχων των επιχειρησιακών σχεδίων που ισχύει για τις δημόσιες επιχειρήσεις, θα περάσει και στους παραπάνω φορείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπουργείο θέλει τα ταμεία και τα νοσοκομεία να ξεχωρίζουν πλέον την κάθε δράση και ενέργειά τους, έτσι ώστε να διαπιστώνει σε ποια κομμάτια των επιχειρήσεων υπάρχουν προβλήματα, για να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα.

Επίσης, τα έσοδα θα πρέπει να κατανέμονται ανά σχέδιο δράσης για το σύνολο της τριετίας, ενώ για πρώτη φορά πρέπει να προβλέπονται και οι παράγοντες που επηρεάζουν τα έσοδα, όπως η εξέλιξη του πληθυσμού στο δήμο ή οι παρεμβάσεις που οδηγούν σε βελτίωση των οικονομικών.

Οι προϋπολογισμοί και απολογισμοί θα ελέγχονται από τη διυπουργική επιτροπή. Η εφαρμογή των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής θα γίνεται από Ειδική Γραμματεία, ενώ θα υποβάλλονται κυρώσεις στις διοικήσεις των φορέων που δεν εφαρμόζουν τα επιχειρησιακά σχέδια και τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή.

Ενισχύεται έτσι θεσμικά και καθίσταται πρακτικά πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος στα οικονομικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το υπουργείο Οικονομίας. Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκράτησης των δαπανών. Χαρακτηριστικά, με την υποβολή αναλυτικών στοιχείων για τις δαπάνες και τις προμήθειες, η διυπουργική επιτροπή θα μπορεί να συγκρίνει τις τιμές με τις οποίες προμηθεύονται υλικά τα διάφορα νοσοκομεία, το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή κ.λπ.

Σε κρίση θα τεθούν και οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων και οι εντολές αφορούν την άμεση αντικατάσταση "με μάνατζερ από την αγορά" όλων όσων δεν επαρκούν. Επίσης, στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης των οικονομικών τίθεται και το θέμα της επέκτασης των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στα νοσοκομεία. Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν ότι η υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, καθώς αφενός η αποπληρωμή γίνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου, ενώ ο ιδιώτης θα αποπληρώνεται μόνον εφόσον εξασφαλίζει τόσο τη συντήρηση όσο και τη σωστή λειτουργία του έργου.