News

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Το τέλος των ειδικών λογαριασμών

Από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα περνούν πλέον τα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, ακόμα και των πανεπιστημίων. Οι δεσμεύσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προς την Eurostat για πληρέστερη συνεργασία και ενημέρωση για την εξέλιξη βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε δύο σημαντικές αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δαπανών, ώστε να μην καταγράφονται υπερβάσεις.

Η πρώτη αφορά την εποπτεία που θα ασκεί το Γενικό Λογιστήριο στα οικονομικά των παραπάνω οργανισμών. Θα «ξεσκονίζει» δηλαδή όλα τα στοιχεία αναφορικά κυρίως με τις δαπάνες, αλλά και με τα έσοδά τους. Δεν ελέγχονται σήμερα αυτά τα στοιχεία; Ασφαλώς και ελέγχονται, αλλά με σημαντική καθυστέρηση, δημιουργώντας προσκόμματα στον έλεγχο του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες.

Η δεύτερη αλλαγή έχει την ίδια αφορμή με την πρώτη. Με την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια στα δημοσιονομικά να είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ -λόγω των κοινοτικών «απαιτήσεων»-, στον κρατικό προϋπολογισμό θα καταγράφονται πλέον οι ειδικοί λογαριασμοί. Ποιοι είναι αυτοί; Λογαριασμοί, που βοηθούν κάθε υπουργείο να διαχειρίζεται κατά... «βούληση» μέρος των εσόδων του, αποφεύγοντας να τα καταγράφει στον κεντρικό προϋπολογισμό.
Οι αλλαγές θα αφορούν όλους τους ειδικούς λογαριασμούς; Όχι. Σε πρώτη φάση θα συμπεριλάβουν αυτούς, που ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σήμερα σε περιληπτική μορφή, λόγω πληροφοριών, που δεν πρέπει να γίνονται γνωστές.

Σε τι ποσό αντιστοιχούν αυτοί οι ειδικοί λογαριασμοί; Εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πλέον, όλα αυτά τα ποσά θα εντάσσονται στον προϋπολογισμό κάθε υπουργείου, μέσω ενός κωδικού, που θα αντιστοιχεί σε κάθε μία δαπάνη, ανάλογα με το πώς και πού θα χρησιμοποιηθεί αυτή.

Επιπλέον, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ζητούν πλέον από όλους τους φορείς που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό να καταρτίσουν τριετή προγράμματα. Με βάση αυτά, οι φορείς αυτοί θα κρίνονται κάθε χρόνο. Αν τα υλοποιούν χωρίς αποκλίσεις, τότε θα έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης κάθε χρόνο. Αν όχι, τότε οι στρόφιγγες του προϋπολογισμού για επιχορηγήσεις, αλλά και δανεισμό, θα κλείνουν.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στις επόμενες εβδομάδες