News

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Ανοίγουν επτά κλειστά επαγγέλματα

Δευτέρα, 08.09.08

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, λογιστές και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, καθώς λειτουργούν σε ένα ιδιαίτερα προστατευτικό πλαίσιο που μειώνει τα κίνητρα για μείωση των τιμών και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, προωθούνται ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε δεκάδες υπηρεσίες, με την ενσωμάτωση στο Eθνικό Δίκαιο σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.

Το σύνθημα για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως υποστήριξε, «μείζον ζήτημα είναι η απελευθέρωση τομέων και κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας, που παραμένουν κλειστοί. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού, τη συγκράτηση του πληθωρισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι αναγκαία και κρίσιμη μεταρρύθμιση, στην οποία οφείλουμε να προχωρήσουμε».

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει έντονα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πρόσφατα οι αρμόδιοι κοινοτικοί επίτροποι, κυρία Νέλι Κρουζ και κ. Τσαρλς Μακ Κρίβι, ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταργήσει τις προκαθορισμένες αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων στις αγοραπωλησίες κτιρίων και οικοπέδων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει από το 2004 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε κατάργηση των κανόνων που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας έμφαση στις ρυθμίσεις που αφορούν: (i) τον καθορισμό των τιμών, (ii) τις συνιστώμενες τιμές, (iii) τους κανόνες σχετικά με τη διαφήμιση, (iv) τις απαιτήσεις εισόδου και ειδικά δικαιώματα και (v) τους κανόνες που διέπουν τη διάρθρωση των επιχειρήσεων.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται:

▪ Στους δικηγόρους, όπου το κράτος καθορίζει τις κατώτατες τιμές των δικαστικών παραστάσεων, ενώ είναι υποχρεωτική η παρουσία τους σε διάφορες πράξεις.

Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστήριξε πρόσφατα ότι στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος παρεμβάλλονται γεωγραφικοί περιορισμοί που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό.

▪ Στους συμβολαιογράφους οι αμοιβές είναι προκαθορισμένες, ενώ παράλληλα το κράτος ορίζει συγκεκριμένο όριο στις άδειες άσκησης επαγγέλματος που εκδίδονται σε κάθε περιφέρεια.

▪ Στους μηχανικούς υπάρχουν καθορισμένες κατώτατες αμοιβές για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

▪ Το επάγγελμα του λογιστή το ασκούν μόνο όσοι έχουν αποφοιτήσει από οικονομικές σχολές και είναι μέλη των τοπικών επιμελητηρίων.

▪ Στα ταξί και τα φορτηγά ο αριθμός των εκδιδόμενων αδειών και τα κόμιστρα είναι κρατικά ελεγχόμενα.

▪ Στους φαρμακοποιούς υπάρχουν γεωγραφικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί για το άνοιγμα φαρμακείου, οι τιμές στα φάρμακα είναι καθορισμένες, όπως επίσης και το περιθώριο κέρδους.


  • Πώληση φαρμάκων μέσω internet απαγορεύεται, ενώ η πώληση μη φαρμακευτικών προϊόντων επιτρέπεται σε περιορισμένη έκταση. Επίσης ισχύουν αυστηροί όροι σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.



    ΝΤΟΒΟΛΟΣ ΜΑΚΗΣ

    Ελεύθερος Τύπος