News

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Σουλεϊμάν Αλ Φαχίμ εναντίον Ρομάν Αμπράμοβιτς

Το βρετανικό αλλά και εκτός «νησιού» ποδοσφαιρόφιλο κοινό βιώνει φέτος ένα «deja-vu» της εισόδου Αμπράμοβιτς στην Premier League. Αυτήν τη φορά, ο επίδοξος «κατακτητής» εν ονόματι Σουλεϊμάν Αλ Φαχίμ, έρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προσφέρει όνειρα στους οπαδούς της Manchester City…

Επιμέλεια: Χρήστος Σύλλας
syllas@kathimerini.gr

«Tρίβουν τα χέρια» τους τα Αραβικά κράτη του Περσικού κόλπου καθώς ο πενταπλασιασμός των τιμών του πετρελαίου μέσα σε περίπου έξι χρόνια, έχει συμβάλει στο να αλλάξει το πρόσωπο της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.

Τελευταίο «χτύπημα»;


Η ανάληψη της διοίκησης της Manchester City από τον όμιλo
Αbu Dhabi United Group for Development and Investment (ADUG),
στέλεχος της οποίας είναι ο Σουλεϊμάν Αλ Φαχίμ.

Επιθυμώντας να μετατρέψει την «μισητή» αντίπαλο της Manchester United στον καλύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο του κόσμου, ο Αλ Φαχίμ σηματοδότησε την έναρξη της συνεργασίας με τον αγγλικό σύλλογο, κάνοντας δηλώσεις αλλά και …πράξεις, παρόμοιες με εκείνες του Αμπράμοβιτς, όταν πριν από πέντε χρόνια αναλάμβανε τις τύχες της Chelsea.

«Θέλουμε να δούμε την Manchester City να παλεύει για όλα τα έπαθλα, σε όλες τις διοργανώσεις», δήλωσε στην Sun o Άραβας μεγαλοεπιχειρηματίας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο πολυπόθητο τρόπαιο του Champions League και στην ενεργή, από τούδε και εφεξής, συμμετοχή της ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Αν και από τα βρετανικά αθλητικά ρεπορτάζ προκύπτει ότι ομάδες όπως η Αrsenal και η Newcastle είχαν έρθει σε επαφή με τον Αλ Φαχίμ, η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Άραβας είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του. «Εκείνες οι συζητήσεις δεν είχαν καμιά πιθανότητα», απαντά τώρα ο Αλ Φαχίμ και εξηγεί: «Η μοναδική ομάδα και προσφορά που ήταν στο μυαλό μου ήταν αυτή της Μanchester City…Μελετώντας τον σύλλογο, είδαμε ότι έχουν πολλούς και ένθερμους οπαδούς, γεγονός που κάνει πολύ ελκυστική αυτήν την επένδυση».

Η απόκτηση του Ρομπίνιο από τη Ρεάλ με το ιλιγγιώδες ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ, οι δηλώσεις του Αλ Φαχίμ περί απόκτησης του Κριστιάνο Ρονάλντο με προσφορά που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ (!) καθώς και οι βολιδοσκοπήσεις των Νταβίντ Βίγια, Μπερμπάτοφ και Γκόμεζ αρχίζουν να πείθουν το κοινό πως ο «νέος Αμπράμοβιτς» ήρθε για να μείνει, αν και χρειάστηκε να κάνει κάποια χιλιόμετρα βορειότερα του Λονδίνου…

Η ρωσική «ομερτά» …


Οι δύο ισχυροί άντρες των συλλόγων της Τσέλσι και της Manchester City έχουν τη δική τους ιστορία στο πολιτικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Ο μεν Αμπράμοβιτς κατόρθωσε από μικροπωλητής στους δρόμους της Μόσχας να ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου και του αλουμίνιου της Ρωσίας, ο δε Αλ Φαχίμ, γνωστός και ως ο «Ντόναλντ Τραμπ» του εμιράτου Αμπου Ντάμπι εκπροσωπεί την οικογένεια Al-Nahyan η οποία έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του κρατιδίου αυτού.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα, τα περιουσιακά στοιχεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς ανέρχονται γύρω στα 11,5 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Στήνοντας τη δική του επιχείρηση στη μαύρη αγορά παιχνιδιών της Ρωσίας, επί διακυβέρνησης Γιέλτσιν, ο Αμπράμοβιτς κατόρθωσε να έχει συμμάχους πολιτικούς φίλους τους οποίους χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν. Πληρώνοντας εξαιρετικά υψηλά ποσά σε πολιτικά πρόσωπα, εκβιάζοντας επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών για προστασία και διατηρώντας άψογες σχέσεις με τον πρώην Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος «Κροίσος» αγόραζε «επί πινακίου φακής» και πούλαγε στο ρωσικό δημόσιο ακριβά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πώληση του μεριδίου του από την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft στην Gazprom το 2005. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη συμφωνία όπου τότε πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού φορέα ήταν ο σημερινός πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πάλαι ποτέ επικεφαλής προσωπικού του Β. Πούτιν.

…και τα «πετροδόλαρα»

Ο 42χρονος σήμερα Αμπράμοβιτς βλέπει τον εξ' Αραβικών Εμιράτων ορμώμενο Σουλεϊμάν Αλ - Φαχίμ να μπαίνει δυναμικά σ΄ένα από τα πιο θεαματικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Με τα έσοδα της Premier League να ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο λίρες (2,97 δισ. δολάρια) αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά αποδοτικό αθλητικό προϊόν, ιδιαίτερα όταν η τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων γίνεται σε περισσότερες από 200 χώρες και φτάνει σε κοινό που ξεπερνάει τα τρία δισεκατομμύρια θεατές.

Το μέγεθος της «πελατειακής βάσης» της Premier League ήταν από μόνο του μια καλή ευκαιρία για την οικογένεια που κυβερνά το αραβικό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι. Ορίζοντας ως εκπρόσωπο τον 30χρονο Αλ Φαχίμ, η ντροπαλή προς το παρόν απέναντι στα media, αραβική οικογένεια, δεν έχει τη λογική της βραχυπρόθεσμης επένδυσης αλλά κοιτάζει πιο μακριά.

Ο επικεφαλής της οικογένειας Σεΐχης Khalifa Bin Zayed Al-Nahyan, είναι ισχυρότερος οικονομικά από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η περιουσία του φτάνει τα 13,3 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται για μια «ανεπαίσθητη» διαφορά του 1,5 δισ. ευρώ…

Ωστόσο, ο Αλ Φαχίμ φαίνεται πως ήταν η κατάλληλη επιλογή για την αραβική οικογένεια καθώς διαθέτει εξαιρετικές επικοινωνιακές δυνατότητες. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο «Ντόναλντ Τραμπ» του Αμπου - Ντάμπι αφού παρουσιάζει τηλεπαιχνίδι τύπου «Αpprentice» και έχει κατά καιρούς συνοδευτεί σε παγκόσμιες πρεμιέρες από λαμπερές παρουσίες όπως της Πάμελα Αντερσον.

Οι σπουδές του Αλ Φαχίμ ακολούθησαν την οικογενειακή παράδοση στη διαχείριση επενδύσεων σε ακίνητα. Το 2005 ο Αλ Φαχίμ ίδρυσε την εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας Hydra Properties η οποία εντός δύο ετών αναλάμβανε έργα αξίας 2 δισ. δολαρίων, γεγονός που την καθιστούσε εκ των ηγέτιδων εταιρειών στην περιοχή. Με εργολαβίες στο Μεξικό και στο Ντουμπάι, ο Άραβας Αμπράμοβιτς κατόρθωσε να σκαρφαλώσει 61 θέσεις στη λίστα με τους 100 πιο ισχυρούς Άραβες, κατακτώντας τη 16η θέση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Times, Independent, New York Times, Daily Mirror, Reuters