News

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Στην 3η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στους ηλιακούς συλλέκτες

Μία ακόμα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισοδύναμη με αυτή της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, θα ήταν απαραίτητη εάν στις ταράτσες των πολυκατοικιών και των σπιτιών στην Ελλάδα δεν υπήρχαν οι ηλιακοί συλλέκτες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος των Ελληνικών Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και εκπρόσωπος της εταιρίας ΕΛΙΘΕΡΜ ΑΕΒΕ, Εμμανουήλ Καστανάκης, στη διάρκεια του 4ου Business Forum, που διοργανώνει η Helexpo στο πλαίσιο της 73ης Διεθνούς Έκθεσης.

Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν οι ηλιακοί συλλέκτες στην Ελλάδα, υπολογίζεται σε 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 500 MW ετησίως, φέρνοντας τη χώρα στην 3η θέση παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά στη θέρμανση νερού με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Το μέσο κόστος εγκατάστασης ηλιακού, όπως ανέφερε ο κ. Καστανάκης, ανέρχεται σε 800 ευρώ και η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται σε 5 έτη, με δεδομένη την εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 158 ευρώ ανά έτος.

Εξάλλου, υπέρ των συνεργειών (π.χ. Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα- ΣΔΙΤ) για την παραγωγή καυσίμων από βιοαιθανόλη, τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε δεσμευμένους στόλους (π.χ. σε αστικά λεωφορεία ή οχήματα δήμων), τάχθηκε ο Διευθυντής Εκμετάλλευσης της ΕΛΙΝΟΙΛ ΑΕ, Νίκος Λιάπης.

ΕΥΕΠ: Στον εισαγγελέά 365 βιομηχανίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), που παρουσίασε ο επιθεωρητής του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Δερμιτζάκης, μέχρι και το 2007 ο συνολικός αριθμός των επιθεωρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ανέρχεται στις 655, εκ των οποίων σε 365 έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις, έχει γίνει εισήγηση επιβολής προστίμου και ο φάκελος έχει διαβιβασθεί στον εισαγγελέα. Κατά μέσο όρο βεβαιώνονται 2-3 παραβάσεις ανά υπόθεση.

Το συνολικό ύψος των προστίμων που έχει εισηγηθεί η ΕΥΕΠ προς τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές ανέρχεται σε 12.867.804 ευρώ. Το περίπου 50% έχει επιβληθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Οι έλεγχοι της ΕΥΕΠ επικεντρώθηκαν κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με ποταμούς ή ρέματα και παράγουν υγρά απόβλητα κατά την παραγωγική τους διαδικασία.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ