News

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Χάθηκε το 1/4 της γεωργικής παραγωγής σε μια πενταετία

Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ

Ραγδαία είναι η επιδείνωση της αγροτικής οικονομίας και όλοι οι δείκτες της είναι πτωτικοί. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος μετριέται με διψήφιο αριθμό, όπως επίσης και η αξία της αγροτικής παραγωγής, ενώ εκατομμύρια στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα και χιλιάδες αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγική διαδικασία.


Την ίδια ώρα, οι αγρότες απουσιάζουν από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη λήψη μέτρων και μόνον η σιωπηρή εφαρμογή της ακαρπίας αντισταθμίζει την έλλειψη πρόνοιας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Η εφαρμογή μιας ενίσχυσης με επιχείρημα την ακαρπία (ίσως δοθούν 300-400 ευρώ σε κάθε αγροτική οικογένεια) αποτελεί και ένα σαφές προμήνυμα επερχόμενων εκλογών.

Την τελευταία πενταετία, το αγροτικό εισόδημα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει μειωθεί κατά 16%. Στο ίδιο διάστημα η αξία της γεωργικής παραγωγής έχει μειωθεί κατά 24%.

Πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι συνέχεια διευρύνεται η ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή, εξάγουμε λιγότερα προϊόντα απ' ό,τι εισάγουμε. Αναφέρεται ότι μόνον για κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά, ζωοτροφές) δαπανούμε ως χώρα περισσότερα χρήματα απ' ό,τι δαπανούμε για την εισαγωγή καυσίμων.

Εκτός από τα στατιστικά στοιχεία που εμφανίζουν μια αποκαρδιωτική εικόνα της αγροτικής οικονομίας, υπάρχει και το ανθρώπινο στοιχείο.

Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μειώθηκε η παραγωγή παραδοσιακών μας προϊόντων, ενώ εξαφανίστηκαν από την παραγωγή «εθνικά» προϊόντα.

Ο καπνός έπαψε να υπάρχει ως καλλιέργεια, καθώς από 125.000 τόνους που είχαμε ποσόστωση πριν από την ΚΑΠ, φέτος δεν θα παράξουμε ούτε 15.000 τόνους. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα τεύτλα, όπου καταγράφεται μείωση παραγωγής 86%, ενώ έκλεισαν και τα δύο μεγαλύτερα ζαχαρουργεία (Λάρισα, Ξάνθη).

Στο μισό έχει πέσει η παραγωγή σταφίδας (σουλτανίνα, κορινθιακή), η οποία φτάνει τους 60.000 τόνους ενώ πριν από λίγα χρόνια μόνον η σουλτανίνα ξεπερνούσε τους 100.000 τόνους.

«Εξοδος» από τα χωράφια

Η μείωση της παραγωγής έφερε και την έξοδο χιλιάδων αγροτών από την ελληνική γεωργία (απώλεια θέσεις εργασίας). Με τα επίσημα στοιχεία, το 2006 και το 2007 εγκατέλειψαν την γεωργία 40.000 αγρότες. Τα νούμερα αυτά είναι ψευδεπίγραφα, καθώς δεν παρουσιάζουν τους αγρότες που δεν παράγουν εισπράττοντας τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Μόνον στην καλλιέργεια του καπνού υπάρχουν «σε αγρανάπαυση» 75.000 καλλιεργητές και άλλοι 30.000 υπάρχουν στην τευτλοκαλλιέργεια.

Η κινητικότητα αυτή έφερε στην Ελλάδα μονοψήφιο αριθμό απασχολούμενων (εργαζόμενων) στον αγροτικό τομέα (γύρω στο 9,5% του ενεργού πληθυσμού) από 17% που ήταν το 2000.

Και ενώ οι εξελίξεις είναι δραματικές, δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική μέριμνα για τους ανθρώπους της υπαίθρου. Και σήμερα, στις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνονται οι αγρότες.

Τα προβλήματα, βέβαια, θα ενταθούν τα ερχόμενα χρόνια, καθώς από του χρόνου μειώνονται οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών και το 2013 θα επανεξεταστούν όλες οι επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2008