News

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

ΗΠΑ: Αλματώδης άνοδος των πωλήσεων όπλων

Εκτός από τα δισ. δολάρια, για τις ΗΠΑ, οι πωλήσεις όπλων ενισχύουν την εθνική ασφάλεια της χώρας μέσω της σύσφιξης των διμερών αμυντικών σχέσεων, ενώ ενισχύουν τη δυνατότητα της χώρας να συνεργάζεται επιχειρησιακά με ξένους στρατούς.
Επιμέλεια: Μάνος Χατζαντωνάκης

Σε 34 δισ. δολάρια αναμένεται να ανέλθουν στο τρέχον οικονομικό έτος οι επίσημες κρατικές πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας άνοδο άνω του 45% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα του Αμερικανικού Πενταγώνου.

«Το πρόγραμμά μας αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό», ανέφερε σε διεθνές συνέδριο της αμυντικής βιομηχανίας η Τζιν Φάρμερ της Υπηρεσίας Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας.

Μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών-πελατών της αμερικανικής κυβέρνησης το 2008 - που ως οικονομικό έτος λήγει τον τρέχοντα μήνα - συγκαταλέγονται το Αφγανιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Ιράκ.

Οι πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς και ένα μεγάλο «δώρο» στους αμυντικούς υπεργολάβους της χώρας, όπως οι εταιρείες Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics και Raytheon.


Το 2007, οι πωλήσεις όπλων είχαν ανέλθει στα 23,3 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο από τα 21 δισ. δολάρια του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας. Μιλώντας στο συνέδριο ComDef 2008, η κ. Φάρμερ ανέφερε ότι η υπηρεσία της παίζει έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ.

Η υπηρεσία ασφάλειας συνεργάζεται κατά τον παρόντα χρόνο με 207 χώρες και μέχρι τον προηγούμενο μήνα, οι «ανοιχτές υποθέσεις» (παραγγελίες) που είχε στα χέρια της ανέρχονταν σε 12.262, με συνολική αξία 274,3 δισ. δολάρια. Οι λεγόμενες ανοιχτές υποθέσεις περιλαμβάνουν τις παραγγελίες που δεν έχουν ακόμη, για διάφορους λόγους, οριστικοποιηθεί, ή παρουσιάζουν κάποια άλλα εκκρεμή ζητήματα.

«Στο τρέχον περιβάλλον, όλοι θέλουν να έχουν τα πάντα εδώ και τώρα», είπε η κ. Φάρμερ, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν τόσο μεγάλες πωλήσεις όπλων και στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ εκτελούν παραδοσιακές «μεταφορές» όπλων προς κυβερνήσεις άλλων χωρών μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων του υπουργείου Άμυνας, το οποίο λειτουργεί χωρίς κέρδη αλλά και χωρίς ζημίες.

Το 2007, το Πεντάγωνο είχε ενημερώσει το Κογκρέσο ότι οι πιθανές πωλήσεις όπλων σε 23 χώρες θα ανέρχονταν σε 39 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που οι πωλήσεις αυτές θα γίνονταν με χρηματοδότηση.

Η φετινή «ενημέρωση» αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδο ρεκόρ, με το Ιράκ να κατέχει τα πρωτεία στην αγορά όπλων. Οι εν λόγω ενημερώσεις δεν καταλήγουν όλες σε πραγματικές πωλήσεις, όπως συνέβη τη φετινή χρονιά. Οι αγοραστές καταβάλλουν μια προμήθεια, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3,8% του κόστους της αγοράς, για την κάλυψη του διοικητικού κόστους του προγράμματος, και όταν κλείσει η πώληση διευθετείται το λοιπό τίμημα.

Τι θεωρούν όμως οι ΗΠΑ ότι αποφέρουν - εκτός του χρήματος - οι πωλήσεις όπλων στη χώρα τους; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πωλήσεις όπλων ενισχύουν την εθνική ασφάλεια της χώρας μέσω της σύσφιξης των διμερών αμυντικών σχέσεων, της υποστήριξης συνασπισμών και της ενίσχυσης της δυνατότητας των ΗΠΑ να συνεργάζονται επιχειρησιακά με ξένους στρατούς.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η έξαρση των πωλήσεων αντανακλά εν πολλοίς την αποτυχία της διπλωματίας των ΗΠΑ να επανεξετάσει τους χειρισμούς της χώρας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

«Αντί να ξοδεύουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, οι περισσότεροι πελάτες όπλων των ΗΠΑ θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους για τη βελτίωση της παιδείας, της υγείας και σε προγράμματα υποδομών που θα βελτίωναν πολύ περισσότερο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των χωρών τους», αναφέρει ο Γουέιντ Μποσέ, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Ένωσης Ελέγχου Όπλων, μιας μη πολιτικοποιημένης ομάδας που αναπτύσσει δράσεις για τον περιορισμό των όπλων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters