News

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Μειώνει τις τιμές ανάλυσης DNA η 23andMe

Η εταιρεία ανάλυσης του DNA για ιδιώτες, 23andMe, προχώρησε σε μείωση της τιμής των εξετάσεων αποκρυπτογράφησης του γενετικού κώδικα των πελατών της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση της εταιρείας να μειώσει την τιμή της εξέτασης από 999 δολάρια σε 399 θα μπορούσε να σημάνει πόλεμο τιμών στ αυτή τη μικρή αλλά δημοφιλή αγορά. Οι κύριοι ανταγωνιστές της 23andMe χρεώνουν από 1.000 έως 2.500 δολάρια για σχετικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η χρήση επεξεργαστών ανάλυσης DNA επόμενης γενιάς καθιστούν την εργασία πιο εύκολη και σημαντικά φθηνότερη.

Η μείωση της τιμής στοχεύει σε αύξηση της ζήτησης αλλά και να φέρει πιο κοντά την ημέρα που ο έλεγχος του γενετικού κώδικα θα γίνει ιατρική πρακτική ρουτίνας, ανέφερε η συνιδρυτής της εταιρείας Αν Βότσικι. «Στόχος της εταιρείας ήταν πάντα η δυνατότητα πρόσβασης στη γενετική πληροφορία», δήλωσε η Βότσικι. «Πιστεύουμε ότι από κάποια στιγμή και έπειτα κάθε άνθρωπος που θα γεννιέται θα υπόκειται σε ανάλυση DNA. Θα έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα τις χρησιμοποιεί σαν οδηγό σε θέματα υγείας».

Επιπλέον, με αυτή την τιμολογιακή κίνηση, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί και ο όγκος της πληροφορίας που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποιεί η 23andMe χρησιμοποιούνται και σε γενετικές έρευνες.

Αν και ακόμη στα πρώτα της στάδια, η αγορά των ατομικών γενετικών ελέγχων υποστηρίζεται από πολύ σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας. Η Google έχει επενδύσει στην 23andMe περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.kathimeriini.gr με πληροφορίες Associated Press