News

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

WWF: Οι πάγοι στον Αρκτικό κύκλο δεν είχαν ποτέ άλλοτε συρρικνωθεί όσο εφέτος

Οι πάγοι στον Αρκτικό κύκλο δεν είχαν ποτέ άλλοτε συρρικνωθεί όσο εφέτος, προειδοποίησε η διεθνής οικολογική οργάνωση WWF, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να κινητοποιηθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

"Η συρρίκνωση των πάγων στον Αρκτικό κύκλο δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος της περιοχής να έχει μειωθεί στο μικρότερο επίπεδο στην ιστορία" αναφέρει η WWF σε ανακοίνωσή της.

Με βάση τα στοιχεία τού αμερικανικού Κέντρου Πάγων και Χιονιού (NSIDC), η WWF εκτιμά ότι η επιφάνεια των πάγων στον Αρκτικό κύκλο πλησιάζει τα 4,13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί πέρυσι.Τα ακριβή στοιχεία για την συρρίκνωση των πάγων στον Αρκτικό κύκλο θα δοθούν στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες,τονίζει η διεθνής οικολογική οργάνωση.

"Η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε κατά 56% από το 1985 ως το 2007" σημειώνει η WWF.

Οι πάγοι θα εξαφανίζονται πλήρως τα καλοκαίρια από το 2013 ως το 2040, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της WWF για την Αρκτική. Η κλιματική υπερθέρμανση στον Αρκτικό Κύκλο είναι δυό φορές ταχύτερη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο και απειλεί σοβαρά πλέον το τοπικό οικοσύστημα.

"Η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύεται μιά νέα συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές που θα τεθεί σε ισχύ το 2013 όταν εκπνεύσει η πρώτη φάση του Πρωτοκόλλου του Κυότο" τονίζει ο εκπρόσωπος της WWF Μάρτιν Σόμερκομ, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις συνομιλίες για να υπάρξει μιά νέα συμφωνία για το κλίμα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης,τον Δεκέμβριο του 2009.

Η συρρίκνωση των πάγων στον Αρκτικό κύκλο έχει διευρύνει επίσης τις προοπτικές εκμετάλλευσης των τεραστίων πηγών υδρογοναθράκων της περιοχής και αναμένεται να ανοίξει νέες θαλάσσιες οδούς ανάμεσα στην Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Συμφωνα με αμερικανούς γεωλόγους,στον Αρκτικό κύκλο υπάρχουν το 13% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και το 30% των αποθεμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί στον πλανήτη.


ΑΠΕ 15/9/2008 09