News

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Ρεκόρ πτώσης 19 ετών στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Στο 67% οι ετήσιες απώλειες
Ρεκόρ πτώσης 19 ετών στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 07:00

Τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 19 ετών είχε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που άφησε άφωνους επαγγελματίες και μη της αγοράς λόγω της ανεξέλεγκτης υποχώρησης που παρουσίασαν οι τιμές όλων σχεδόν των μετοχών.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε στις 1.728,49 μονάδες μειωμένος κατά 186 μονάδες 9,71% και έχοντας «δει» ενδοσυνεδριακά πολύ χαμηλότερη τιμή. Το χειρότερο επίπεδο της ημέρας ήταν οι 1.626,64 μονάδες (-16%) και ανατρέχοντας σε ιστορικά στοιχεία δεν βρίσκουμε ανάλογη ποσοστιαία κάμψη πριν το 1987.

Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης παρουσίασε πτώση 18,37% ενώ οι ετήσιες απώλειές του αγγίζουν ήδη το 67%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει συρρικνωθεί στα 65 δισ. ευρώ όταν στην έναρξη του 2008 ξεπερνούσε τα 195 δισ.

Μόνο χθες χάθηκαν 6,9 δισ. ευρώ ενώ η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε σε ετήσιες απώλειες τον γενικό δείκτη αφού από τις 31/12/2007 χάνει 68,52%. Εικόνα κατάρρευσης παρουσίασε η ελληνική αλλά και οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές ενώ το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street θεωρείται καθοριστικό για την ...επόμενη ημέρα στα λοιπά χρηματιστήρια, αφού ίσως μία ανοδική αντίδραση από τις ΗΠΑ δώσει προσωρινή έστω ανάσα και στην Ευρώπη.

Η απογοήτευση είναι το δεύτερο εντονότερο συναίσθημα όσων παρακολουθούν τις χρηματιστηριακές αγορές, το πρώτο είναι ο φόβος και η απόλυτη ανασφάλεια για το μέλλον αυτών. Οι ειδήσεις που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας απλώς επιτείνουν την ανησυχία και ουδείς πλέον τολμάει να διακινδυνεύσει αισιόδοξη πρόβλεψη έστω και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο, τα εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για ανατροπή του εξαιρετικά άσχημου κλίματος.

Οσον αφορά στην εγχώρια αγορά, αυτή δείχνει να βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν ρόλο πωλητή αλλά και αγοραστή στα επίπεδα αυτά, γεγονός που φαίνεται και από τη διατήρηση του ποσοστού των αλλοδαπών επενδυτών σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του προηγούμενου μήνα.

Εγχώριοι επενδυτές, θεσμικοί και πόσο μάλλον ιδιώτες, δεν φαίνεται να μετέχουν αυτές τις μέρες στα τεκταινόμενα και απλώς παρακολουθούν αδύναμοι να αντιδράσουν.

Οι επενδυτές παγκοσμίως αποτιμούν το ενδεχόμενο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και τις επιπτώσεις αυτής στα εταιρικά κέρδη και βρίσκονται υπό το κράτος του πανικού, ενώ δηλώσεις κορυφαίων ξένων οικονομικών παραγόντων δημιουργούν έδαφος για επιδείνωση του ψυχολογικού κλίματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Βρετανικής Τράπεζας δήλωνε χθες πως «η βρετανική οικονομία βιώνει ακόμη το αρχικό στάδιο της εξασθένησης, ως αποτέλεσμα μίας κρίσης, η οποία είναι πιθανόν η χειρότερη στην παγκόσμια ιστορία».

Στα ελληνικά πράγματα τώρα, το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της συνεδρίασης της Δευτέρας που ακούστηκε ξανά χθες ως πιθανή εξέλιξη - μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς αυτό το ζήτημα έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές της ΕΚ και του Χ.Α. και έχει συμφωνηθεί πως κάτι τέτοιο απλώς θα πολλαπλασιάσει τον πανικό και τις επιπτώσεις αυτού στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει.

Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιη η παράταση από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της αναστολής των ανοικτών πωλήσεων, παρ' όλο που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο για πολλούς το κατά πόσο οι ανοικτές πωλήσεις επηρεάζουν πραγματικά και καταλυτικά τη διαμόρφωση του κλίματος στο Χ.Α.

www.naftemporiki.gr