News

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Νέο εμπορικό χωριό κατασκευάζει ο όμιλος Φέσσα στη Θεσσαλονίκη

Επένδυση που θα ξεπερνά 70 εκατ. ευρώ
Νέο εμπορικό χωριό κατασκευάζει ο όμιλος Φέσσα στη Θεσσαλονίκη
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 07:00

Τη δημιουργία του επόμενου εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνει η Οικοδομή Α.Ε., η οποία από κοινού με την αδελφή Φέσσας Α.Ε., υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα στο χώρο του real estate, στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, που υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ.
Το νέο κέντρο, που θα έχει τη μορφή εμπορικού χωριού, πρόκειται να δημιουργηθεί κοντά στο μεγάλο αγοραστικό πόλο του Mediterranean Cosmos και σε έκταση που η Οικοδομή ενοικίασε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με μακροχρόνια μίσθωση διαρκείας 40 ετών.

Όπως αποκάλυψε στη «Ν» ο πρόεδρος της Οικοδομής Α.Ε., μηχανολόγος μηχανικός κ. Δημήτρης Φέσσας, η εταιρεία συνολικά εξασφάλισε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έκταση 92 στρεμμάτων, κατά μήκος της ε.ο. Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, από το ύψος της οδού Μαρίνου Αντύπα μέχρι και το Μediterranean Cosmos. Από τα 92 στρέμματα, τα 80 είναι με long lease και τα υπόλοιπα 12 με αντιπαροχή.

«Σε αυτή την έκταση και προς την πλευρά του Mediterranean Cosmos πρόκειται να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε ένα εμπορικό χωριό, ενώ στα 12 στρέμματα που πήραμε με αντιπαροχή και τα οποία βρίσκονται δίπλα στον κόμβο του Φοίνικα, θα κατασκευάσουμε ένα συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων.

«Το εμπορικό χωριό», εξήγησε ο κ. Φέσσας, «θα έχει κάλυψη 16.000 τ.μ., θα αποτελείται από περίπου 70 καταστήματα διαφόρων μεγεθών, θα διαθέτει πάρκινγκ 1.500-2.000 θέσεων, όπως και όλες τις εξυπηρετήσεις που πιθανώς θα ζητούν οι πελάτες και χρήστες».

Στα καταστήματα θα περιλαμβάνονται, δύο μεγάλα, άγκυρες, δύο μεσαίου μεγέθους και τα υπόλοιπα θα είναι από μικρά μέχρι 200 τ.μ..

Η εταιρεία για την κατασκευή και ανάπτυξη του χωριού, θα επενδύσει περί τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία με Βρετανούς operators.

«Μένει να αποφασίσουμε εάν θα δημιουργηθεί μία αγορά λιανικής, με τη μορφή ανεξάρτητων καταστημάτων ή ένα factory outlet. Επιθυμούμε να προχωρήσουμε το έργο με γοργούς ρυθμούς. Τώρα είμαστε στις διαδικασίες των προεγκρίσεων και εκτιμούμε ότι εάν οι εργασίες κατασκευής αρχίσουν το φθινόπωρο του 2009, τα πρώτα καταστήματα θα λειτουργήσουν εντός του 2011. Για εγκατάσταση στο κέντρο, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι οίκοι αθλητικών ειδών».

Τα έργα της Οικοδομής Α.Ε.

Στην έκταση των 12 στρεμμάτων που αποκτήθηκε με αντιπαροχή και βρίσκεται σε «γειτονιά επιχειρηματική» αλλά και με εμπορική κίνηση, θα υλοποιηθεί επένδυση ύψους 10 εκ. ευρώ για τη δημιουργία συγκροτήματος με ισόγεια καταστήματα και γραφειακούς χώρους σε δύο ορόφους. Η Οικοδομή θα αναλάβει, μετά την κατασκευή του έργου, τη διαχείριση του τμήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Για το έργο έχουν γίνει οι προμελέτες, εντός του 2008 κατατίθεται ο φάκελος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, εκτιμάται δε ότι θα κατασκευασθεί σε διάστημα διετίας.

Η Οικοδομή αξιοποιεί (εκτέλεση έργων και διαχείριση) τα ακίνητα που ανήκουν στην Φέσσας Α.Ε. Real Estate, ορισμένα από τα οποία, σε προηγούμενες δεκαετίες φιλοξένησαν την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενείας Στέργιου Φέσσα, που ήταν η επεξεργασία καπνών. Το 75% της Φέσσας Α.Ε. και το 80% της Οικοδομής, ανήκουν στην ελβετική Spierer Freres, συμφερόντων της ιδίας οικογενείας.

Το διάστημα αυτό υλοποιείται και μία ακόμη επένδυση, ύψους 11 εκ. ευρώ, σε εμπορικό κέντρο, που δημιουργείται σε ακίνητο 6.700 τ.μ. στην δυτική Θεσσαλονίκη, επί της οδού Λαγκαδά 341.

Στο ακίνητο αυτό υπήρχε καπναποθήκη η οποία κατεδαφίσθηκε και στη θέση της ανεγείρεται κτίσμα 6.500 τ.μ. για κύριες χρήσεις, ενώ άλλα 5.500 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι αποθηκευτικοί χώροι και το πάρκινγκ. Στο κέντρο θα εγκατασταθούν καταστήματα των γερμανικών αλυσίδων Media Markt και Aldi
.

Σημειώνεται ότι το υπόγειο πάρκινγκ θα είναι μεγάλο προκειμένου μελλοντικά να εξυπηρετεί και τους επιβάτες του Μετρό, αφού το κέντρο βρίσκεται πάνω στο άξονα διέλευσης της επέκτασης του προς τα δυτικά.

Από το κτιριακό απόθεμα που έχει ο όμιλος Φέσσα, δεν πρέπει να παραλειφθεί το μεγάλο συγκρότημα καπνοθηκών που βρίσκεται στη λεωφόρο Ακριτών στη Σταυρούπολη. Η δομημένη επιφάνεια είναι 30.000 τ.μ. σε έκταση 10 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι η Οικοδομή Α.Ε., επενδύει και στην αγορά κατοικίας, έχοντας σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ύψους 25 εκ. ευρώ. Η εταιρεία ολοκληρώνει συγκρότημα 42 κατοικιών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ύψους επένδυσης περίπου 5 εκ. ευρώ, ενώ στο δήμο Θέρμης, στην επόμενη τριετία, θα κατασκευάσει οικιστικό συγκρότημα, που θα περιλαμβάνει μεζονέτες, διαμερίσματα αλλά και ορισμένα καταστήματα, συνολικής δομημένης επιφάνειας 20.000 τ.μ. Για το έργο αυτό, που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία, θα απαιτηθεί επένδυση της τάξης των 20 εκ. ευρώ.