News

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων για το ελληνικό "Στοίχημα"

Θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων για το ελληνικό "Στοίχημα"

30/10/2008 - 09:08

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

«Αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα». Το γνωμικό αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν καλά στη βρετανική εταιρεία αθλητικού στοιχηματισμού Stanleybet και αποφάσισαν να «κηρύξουν» τον πόλεμο στον ΟΠΑΠ.

«Η Stanleybet International εξασκώντας το νόμιμο δικαίωμα της να παρέχει τις υπηρεσίες της στον τομέα του αθλητικού στοιχηματισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκαινίασε σήμερα δύο καταστήματα στην Ελλάδα», ανέφερε η Stanleybet σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΟΠΑΠ, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση πως «ο νομικός και οικονομικός κίνδυνος που αναλαμβάνει με την αυθαίρετη κίνησή της η Stanleybet είναι τεράστιος», ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Χ. Χατζηεμμανουήλ προειδοποίησε πως ο ΟΠΑΠ «θα κινηθεί εννόμως».

Αυτή την αντίδραση φαίνεται να επιδιώκουν οι Βρετανοί. Τόσο η Stanleybet, όσο και η William Hill είχαν υποβάλλει προ ετών αίτηση για εγκατάσταση πρακτορείων στη χώρα μας. Υπήρξε μια σιωπηρή άρνηση από την κυβέρνηση και οι εταιρείες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς όμως μέχρι σήμερα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας να έχει αποφανθεί. Μάλιστα, η υπόθεση θα δικαστεί από την ολομέλεια και όχι από Τμήμα του ΣτΕ, γεγονός που προδικάζει ότι το ΣτΕ δεν θα υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πιο πιθανό είναι η απόφαση να είναι θετική για τον ΟΠΑΠ και αρνητική για τους Βρετανούς.

Στη Stanleybet το γνωρίζουν αυτό για αυτό και αποφάσισαν να «ταράξουν τα νερά», ανοίγοντας δύο πρακτορεία σε Κολωνάκι και Καλαμαριά. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην περίπτωση που ο ΟΠΑΠ προχωρήσει σε καταγγελία (κάτι που όπως προαναφέρθηκε θεωρείται σίγουρο), οι πράκτορες των Βρετανών θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στα ποινικά δικαστήρια. Τότε όμως, το Πρωτοδικείο ή το Εφετείο θα απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που εξυπηρετεί την Stanleybet η οποία με τον τρόπο αυτό είχε «ανοίξει» την αγορά της Ιταλίας.

Η Stanley είχε υποβάλει αίτημα για την ίδρυση καταστημάτων στην Ιταλία, το οποίο είχε απορριφθεί από την ιταλική κυβέρνηση. Οι δύο πράκτορές της εταιρείας, Gambeli και Placanica, είχαν συλληφθεί και η βρετανική εταιρεία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το δικαστήριο δίκασε βασιζόμενο στη συνθήκη της Ρώμης περί «απελευθερωμένων αγορών» και δικαίωσε τη Stanley.

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες ο ΟΠΑΠ αιφνιδιάστηκε από την κίνηση των Βρετανών παρ΄ όλο που στην αγορά ήταν γνωστό πως αργά ή γρήγορα η Stanley θα άνοιγε καταστήματα στην Ελλάδα. Παράγοντες του χώρου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο και άλλες εταιρείες να προχωρήσουν σε άνοιγμα καταστημάτων, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων σε μια αγορά που «τζιράρει» συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ το χρόνο σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Το μονοπώλιο

Όπως είναι γνωστό, ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει από το ελληνικό Δημόσιο το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας -πλην καζίνο και λαχείων- μέχρι το 2020, καταβάλλοντας το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, αν και όπως ισχυρίζονται από τον ανταγωνισμό το ποσό αυτό «είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα οφέλη που απορρέουν από το μονοπώλιο».

Το θέμα της άρσης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και γενικά των κρατικών λοταριών στην Ευρώπη βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο. Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποστείλει δύο αιτιολογημένες γνώμες (στις 13/7/07 και στις 28/2/08) θέτοντας ουσιαστικά τη χώρα μας σε διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους περιορισμούς που ισχύουν στην αγορά αν και ο «προστατευτισμός» για το συγκεκριμένο κλάδο διατηρείται. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΟΠΑΠ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μονοπωλίου.

Σχετικά με την προ δεκαπενθημέρου γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) κ. Yves Bot, η οποία δικαιώνει το πορτογαλικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο «ΟΠΑΠ» σε σχέση με το μονοπωλιακό δικαίωμα για την διεξαγωγή στοιχημάτων στο Internet το οποίο επικαλείται και ο ΟΠΑΠ, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως η περίπτωση της Πορτογαλίας δεν είναι ίδια με της Ελλάδος. «Εκεί πρόκειται για μια κρατική λοταρία, μη εισηγμένη που πολλές φορές δεν έχει κέρδη, ενώ ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένη εταιρεία, διαφημίζεται, το 66% του κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες και έχει υψηλή κερδοφορία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

nikos.chrissikopoulos@capital.gr

© Capital.gr A.E.