News

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Πώς μοιράζεται στις τράπεζες το «πακέτο» των 28 δισ.

Προχωρούν άμεσα σε ενίσχυση ρευστότητας μέσω κρατικών ομολόγων

Στην άμεση χρήση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ προχωρούν οι τράπεζες μετά την έκδοση χθες της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια κατανομής, οι προμήθειες του Δημοσίου και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για την κατανομή των 28 δισ. ευρώ μεταξύ των τραπεζών, το κριτήριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (θα πρέπει να είναι μεταξύ 8%-10%) θα έχει βαρύτητα 0,5, το μερίδιο αγοράς θα έχει βαρύτητα 0,4, ενώ 0,1 θα έχει βαρύτητα το κριτήριο της συμβολής της τράπεζας στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα 5 δισ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης, μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών η Εθνική θα πάρει 1,1 δισ. η Eurobank 900 εκατ. η Alpha Bank 850 εκατ. και η Πειραιώς 500 εκατ. ευρώ.

Από τα 23 δισ. ευρώ των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας (15 δισ. μέσω εγγυήσεων και 8 δισ. μέσω ομολόγων του Δημοσίου η Εθνική εκτιμάται ότι θα πάρει ποσό περίπου 6 δισ., 4,5 δισ. η Eurobank, 4 δισ. η Alpha Bank και περίπου 2,5 δισ. η Πειραιώς. Τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσουν κατ' αρχάς τα 8 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων του Δημοσίου, καθώς το κόστος είναι μικρότερο. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί, μειώνοντας αντίστοιχα το ποσό των εγγυήσεων.

Η προμήθεια του Δημοσίου για τη χορήγηση των εγγυήσεων και των ομολόγων ορίστηκε σε 0,25% έως 0,5% δηλαδή πολύ μικρότερη από αυτή που είχε ανακοινώσει αρχικά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και κυμαινόταν μεταξύ 0,5% και 1%. Επίσης, με την υπουργική απόφαση καθορίζονται αυστηρά κριτήρια για την ποιότητα των τίτλων που θα δώσουν ως ενέχυρο οι τράπεζες στο Δημόσιο προκειμένου να πάρουν τις εγγυήσεις και τα κρατικά ομόλογα.

Δύσπιστοι οι επιχειρηματίες

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα στήριξης οι ίδιες και δεν θα δείξουν καμιά διάθεση να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Η κρίση είναι ήδη ορατή στην πραγματική οικονομία. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί με πρώτα σημάδια το έλλειμμα ρευστότητας και τη μείωση πωλήσεων.