News

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Οι μάνατζερ στην Ελλάδα

Ο κ. Ευάγγελος Ι. Λαζαρίδης,υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας, γράφει για τους επιστήμονες, τα στελέχη και τους μάνατζερ που έρχονται στην Ελλάδα και δεν ξέρουμε να τους αξιοποιήσουμε:

«Η χώρα μας είναι μία από τις κατεξοχήν χώρες αυτού του πλανήτη που εξάγει, γιατί δεν θέλει να κρατήσει, εξαιρετικής ικανότητας και ποιότητας παιδείας μυαλά Ελληνοπαίδων.
Aπό την άλλη πλευρά, δεν θέλει να αξιοποιήσει αυτούς τους ικανούς, όταν έρχονται στην πατρίδα για χίλιους δικούς τους λόγους. Φεύγουν πριν χρονίσουν!

Δεν θυμάμαι, δεν ξέρω εξαίρεση του κανόνα, με πρώτο στην απαξίωση των αξιών τον κρατικό τομέα δραστηριοτήτων. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις θυμάμαι το παλαιό υπουργείο Συντονισμού, το ερευνητικό κέντρο ερευνών Δημόκριτος. Έψαξαν και έπεισαν αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες, από τις τέσσερις μεριές του πλανήτη. Αυτοί ήρθαν, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους τις δουλειές τους εκεί. Κι όταν ήταν πια να αξιοποιηθούν σε τομείς ειδίκευσής τους, άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση αποψίλωσης. Οι αποδεδειγμένης επαγγελματικής καταξίωσης στις δουλειές τους managers δύσκολα έμεναν για χρονικό διάστημα τόσο ώστε να φανούν οι ικανότητές τους και να έχουμε αποτελέσματα. Πάντα υπήρχαν αφορμές φθοράς γι΄ αυτούς, προκειμένου να κουραστούν ή να αντιληφθούν ότι δεν θα τους αφήσουν να κάνουν δουλειά, να πάρουν τον δρόμο της φυγής. Οι υπουργοί δεν δέχονταν αντίθετη άποψη, οι ιεραρχικά κατώτεροι τους λιάνιζαν την καρέκλα, οι συνδικαλιστές δεν μπορούσαν να τους έχουν του χεριού τους. Πόση αντοχή μπορούσε να έχει ένας καταξιωμένος επαγγελματικά άνθρωπος;

Η περίπτωση του προέδρου και διευθύντος συμβούλου της ΔΕΗ είναι μία κλασική περίπτωση απαξίωσης.
Ο υπεύθυνος να λειτουργήσει σωστά η ΔΕΗ και να παραγάγει αποτελέσματα, να μη στερηθεί ενέργεια η ελληνική οικονομία, βρίσκει εμπόδια, αφού σε κάθε βήμα του παρεμβαίνει αρνητικά ο αρμόδιος υπουργός για να επιβάλει τη δική του πολιτική άποψη που κυρίως εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Δεν θα αναφερθώ στις ασχήμιες των συνδικαλιστών και τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων με κριτήριο τα πολιτικά ωφελήματα. Δεν γίνεται έτσι ενεργειακή πολιτική, κανείς αξιόλογος επαγγελματίας και manager δεν μπορεί να δεχτεί, απ΄ όπου και αν προέρχεται, εξάρτηση και επικάλυψη.
Οι πληροφορίες είναι θετικές ως προς τις ικανότητες του κ. Αθανασόπουλου, που κλήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της πολύπαθης Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4487101