Κράτος - Κόσκινο
Εξαφανίστηκαν φόροι 35 δισ. ευρώ
Περίπου 35 δισ. ευρώ καταλογισθέντα ποσά φόρων, τελών και λοιπών δημόσιων εσόδων λιμνάζουν ανείσπρακτα στις ΔΟΥ, αποκαλύπτει έκθεση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ο ΕΤ.
Το ανώτατο δικαστήριο συμπεραίνει ουσιαστικά ότι την τελευταία τετραετία τα ανείσπρακτα έσοδα του Δημοσίου υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς πάνω από το 1/3 των ποσών που βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ δεν κατέστη δυνατό να εισπραχθούν. Αφήνει δε υπονοούμενα ότι για το φαινόμενο αυτό ευθύνεται ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους.
Με την έκθεση επιβεβαιώνεται μια πρωτοφανής αδυναμία του κράτους να εισπράξει ακόμη και χρήματα τα οποία έχει ήδη βεβαιώσει. Αν είχε εισπραχθεί το ποσό των 35 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 14,2% του ΑΕΠ, τότε όχι μόνο θα είχε εξαλειφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά θα υπήρχε και πλεόνασμα 25 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του κράτους.
Περιθώρια
Το υπουργείο Οικονομικών θα είχε τότε ανεξάντλητα περιθώρια να μειώσει σημαντικά τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος, να ασκήσει ουσιαστική κοινωνική πολιτική, να λύσει μακροχρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και να βελτιώσει τις υποδομές και την παροχή υπηρεσιών στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να λάβει κανένα άλλο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την «έκθεση επί του απολογισμού των εσόδων και των εξόδων του κράτους», την οποία συνέταξε το Ελεγκτικό Συνέδριο για το έτος 2007, τα βεβαιωθέντα έσοδα του Δημοσίου τα οποία παρέμειναν ανείσπρακτα έφθασαν τα 31,41 δισ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2007. Αλλα 3,52 δισ. ευρώ που οφείλονταν στο Δημόσιο διαγράφηκαν οριστικά λόγω παρέλευσης του χρονικού ορίου της παραγραφής του δικαιώματος του κράτους να τα διεκδικήσει και να τα εισπράξει! Συνολικά, δηλαδή, το «φέσι» στα δημόσια ταμεία έφθασε στο ύψος - ρεκόρ των 35 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκαλύπτει, ειδικότερα, ότι:
1. Από το 2003 έως το 2007, το υπόλοιπο των βεβαιωθέντων αλλά μη εισπραχθέντων εσόδων του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 173%, από 11,5 δισ. ευρώ σε 31,4 δισ. ευρώ. Ειδικά το 2007 σημειώθηκε σημαντική υστέρηση, της τάξης του 37,8%, μεταξύ εισπραχθέντων και βεβαιωθέντων εσόδων. Συγκεκριμένα, ενώ τα έσοδα που βεβαιώθηκαν έφτασαν τα 83 δισ. ευρώ, τα εισπραχθέντα περιορίστηκαν σε 51,6 δισ. ευρώ.
2. Από τα 31,4 δισ. ευρώ που οφείλονται στο Δημόσιο και δεν έχουν εισπραχθεί, τα 6,44 δισ. ευρώ προέρχονται κυρίως από φόρο εισοδήματος και άμεσους φόρους παρελθόντων ετών, τα 9,42 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών και τα 15,5 δισ. ευρώ είναι μη φορολογικά έσοδα.
3. Το 2007 διαγράφηκαν από το Δημόσιο αλλά 3,5 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 97,29% σε σύγκριση με αυτό που διαγράφηκε το 2006 (1,78 δισ. ευρώ).
Οι διαγραφές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να εισπράξει τα συγκεκριμένα χρέη παραγράφηκε. Δηλαδή τα χρέη αυτά χάθηκαν οριστικά για το Δημόσιο, δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ!
Το Ελεγκτικό Συνέδριο παρατηρεί ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της συσσώρευσης τόσο μεγάλου ύψους ανείσπρακτων εσόδων και διαγραφών θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα κυρίως των φορολογικών ελέγχων.
Τι θα κάναμε με 35 δισ. ευρώ
16% του ΑΕΠ στην Παιδεία από 2,7% σήμερα, ενώ θα κτίζονταν 11.690 νέα σχολεία.
17.500 ευρώ εφάπαξ επίδομα σε 2.000.000 πολίτες της χώρας, που βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.
4,5 φορές υψηλότερη επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία.
13 φορές μεγαλύτερη δαπάνη για κοινωνική προστασία (ΕΚΑΣ, επιδόματα πρόνοιας, πολυτέκνων κ.λπ.).
79% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος από 93,1% σήμερα.
290 ευρώ το μήνα μέση αύξηση στην κύρια σύνταξη κάθε συνταξιούχου. Η μέση σύνταξη θα ανέβαινε από τα 655 στα 945 ευρώ.