News

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Η γραφειοκρατία παραμένει για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στα σπίτια

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, καταργεί την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες των κτιρίων.

Από την άλλη, διατηρεί μία σειρά από μελέτες και διαδικασίες που πρακτικά δεν χρειάζονται σε κανένα και καθιστούν αδύνατη την τοποθέτησή του.

Πρόκειται για το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη ενός κτιρίου το οποίο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα απλουστεύσουν τις διαδικασίες, εντέλει και κατόπιν επιμονής του ΥΠΕΧΩΔΕ απαιτεί από τον ενδιαφερόμενο να πληρώσει για την εκπόνηση σειράς άχρηστων μελετών.

Τα δικαιολογητικά
Έτσι, παρ΄ ότι για την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού στην ταράτσα ενός σπιτιού δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά μια απλή έγκριση εργασιών από την αρμόδια Πολεοδομία, εν τούτοις η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από «υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του έργου, τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό, διάγραμμα κάλυψης, σχέδια κατόψεων, τομών και όψεων, προϋπολογισμό του έργου, αποδεικτικά πληρωμής φόρων και αποδεικτικά εισφορών και αμοιβών μηχανικών». Παραλογισμός
Τα προαναφερόμενα, όπως λένε φορείς της αγοράς, μπορεί να ακούγονται λογικά για κάποιον που θέλει να τοποθετήσει στην ταράτσα κτιρίου ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό ισχύος άνω των 20 ΚW. Ωστόσο για μικρά έργα, για παράδειγμα του 1 ΚW το οποίο για να εγκατασταθεί και να συνδεθεί στο σύστημα δεν κοστίζει πάνω από 6.500 ευρώ, αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, συμπληρώνουν φορείς της αγοράς. Το ΤΕΕ έχει κοστολογήσει όλες αυτές τις μελέτες σε περίπου 12.000 ευρώ! Δηλαδή στην περίπτωση ενός μικρού έργου, τριπλασιάζει τον προϋπολογισμό. Το αρμόδιο υπουργείο βέβαια διαβεβαιώνει ότι τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν στην πορεία με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, γεγονός ωστόσο που σημαίνει ότι μέχρι την έκδοσή της θα χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες θα παραμένει Γολγοθάς.

350 ευρώ για το Ενεργειακό Πιστοποιητικό

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 350 ΕΥΡΩ πρέπει να καταβάλει στο μέλλον κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου άνω των 50 τ.μ. προκειμένου να πάρει στα χέρια του το λεγόμενο Ενεργειακό Πιστοποιητικό, που είναι απαραίτητο για να το πωλήσει ή να το ενοικιάσει. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, επικαλούμενος σχετική κοστολόγηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2009, αφού παρ΄ ότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί, εκκρεμούν ακόμη ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (τίθεται σε διαβούλευση εντός των ημερών) που θα ρυθμίζει μία σειρά εκκρεμοτήτων, όπως πώς θα γίνονται οι ενεργειακές επιθεωρήσεις, πώς θα γίνει η εκπαίδευση των επιθεωρητών κ.λπ.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4488475&ct=3